reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel ve svých materiálech potvrdil čipset Z390 i X399

26.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel ve svých materiálech potvrdil čipset Z390 i X399
Intel ve snaze co nejrychleji zareagovat na procesory AMD Ryzen popohnal nástup procesorové generace Coffee Lake, ovšem její čipová sada Z370 toho moc nenabídla. Už delší dobu ale víme, že má přijít také Z390. 
Čipovou sadu Intel Z390 máme pevně spojenu se slibovaným osmijádrovým procesorem Core, který má dorazit mezi řady běžných desktopových modelů. Jeho nástup nám Intel už v podstatě potvrdil, takže jsme mohli čekat na to, až bude potvrzen také příchod čipové sady Z390. Ta už se objevila v příslušných materiálech, a to ne po boku Z370, ale vedle nových sad jako H310, H370, B360, Q360, atd. 
 
 
Z370 zůstává osamocen zařazený ještě mezi 200 Series, což jen dokazuje, že to je pouze přeznačený Z270 s podporou procesorů Coffee Lake-S. Výše zmíněné čipsety už budou vedle procesorů Coffee Lake podporovat také nové Cannon Lake, což by měly být už 10nm procesory. 
 
Vedle toho tu máme ještě čipovou sadu X399, která nastoupí pro procesory HEDT (High-End DeskTop), což jsou v dnešní době Skylake-X nebo daleko méně zajímavé Kaby LakeX. Sada X399 už bude určena pro HEDT procesory odvozené z generací Coffee Lake a Cannon Lake. Pro budoucí Xeony v desktopech je zase připravována sada C246. 
 
Je tak zřejmé, že Z390 nahradí dnes používaný čipset Z370 jako tu nejlepší desktopovou verzi, takže se dá říci, že ten v podstatě ani neměl opodstatnění. Intel chtěl s novými deskami přijít na trh právě kvůli nabídce až šestijádrových procesorů Coffee Lake, kterým posílil v rámci upravené patice napájení, i když výrobci desek mluvili spíše o tom, že to ani nebylo třeba. Desky tak bylo nutné nějak odlišit a to zařídila právě přejmenovaná čipová sada Z270 na Z370. 
 
Z390 by měl nabídnout podstatná vylepšení týkající se audia, v jehož rámci by se měly desky zbavit standardních HD audio specifikací a nabídnout nové "programovatelné audio se čtyřjádrovým kontrolerem" a také nové digitální audio rozhraní SoundWire. Vedle toho také už má Z390 konečně nabídnout i 10Gb/s verzi USB 3.0. 
 


reklama