reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Z390 bude podporovat i dnešní Coffee Lake-S

7.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel Z390 bude podporovat i dnešní Coffee Lake-S
Dosud nám chybělo potvrzení o tom, zda bude chystaná čipová sada podporovat či nepodporovat existující procesory Intel generace Coffee Lake. Nyní už máme díky společnosti SuperMicro jasno. A co je nového v případě Cascade Lake?
Řada lidí by se vůbec nedivila, kdyby Intel přinesl s čipsetem Z390 celou řadu procesorů, které by exkluzivně podporovaly pouze a jen jej, ovšem vzhledem k okolnostem by to byla přeci jen podivná volba. I chystaný osmijádrový procesor Core totiž má být součástí řady Coffee Lake-S, takže Z390 chystaný pro stejné procesory by tak logicky měl podporovat celou řadu. 
 
 
Na druhou stranu bude představovat oproti přechodu ze Z270 na Z370 konečně změnu. Jak dobře víme, Z370 je spíše přeznačený Z270 než nový kus křemíku a Z390 už má nabídnout Intel Wireless-AC, druhou generaci USB 3.1, podporu vPro nebo Thunderbolt 3.0 v podobě Titan Ridge. 
 
Server VideoCardz nově informuje, že na desce SuperMicro s čipsetem Z390, modelu C9Z390-CG-IW, dle výpisu z 3DMarku fungoval jak procesor Core i7-8700K, tak slabší Core i7-8700T, čili aktuální Coffee Lake-S se šesti jádry. 
 
Znamená to tak, že 8jádrové Coffee Lake využijí či využije stejnou patici LGA 1151 jako předchozí generace a ta nejspíše ani nebude upravena pro posílení napájení jako v případě Z390. Zda to rovněž znamená, že 8jádrové procesory budou moci pracovat i na Z370, na to si musíme ještě počkat, a to cca jeden nebo dva měsíce.
 
Ze soudku stejné firmy tu máme ještě informace o Cascade Lake, aneb chystanou serverovou platformu s až 56 logickými jádry, čili maximálně 28 fyzickými. Intel možná nepočítal s tím, že AMD nabídne i dvoupaticové konfigurace procesorů EPYC, čili až 128 logických jader v jednom systému, ovšem sám má už delší dobu ve svém arzenálu jednu zbraň, a sice možnost v jednom systému propojit až 8 procesorových patic. 
 
 
Tato možnost tu bude i v případě generace Cascade Lake, které vedle toho budou podporovat šestikanálový přístup k pamětem a každý také nabídne 48 linek PCIe. 
 
Zdroj: VideoCardz


reklama