reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel zrušil vývoj nedávno ohlášených chytrých brýlí Vaunt

20.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel zrušil vývoj nedávno ohlášených chytrých brýlí Vaunt
Nenápadné chytré brýle Vaunt se ani nepodívají na trh. Intel se o nich na veřejnosti zmínil teprve letos v únoru a nyní už ohlašuje, že se jejich vývoj ruší. Vedle Google Glass tak jde o další podobný zrušený projekt.
Vývoj chytrých brýlí Google Glass byl zrušen už v roce 2015 (Glass Enterprise pro podniky však stále přežívají), a to i proto, že lidem se obecně v jejich okolí nelíbil člověk s minipočítačem na hlavě, který mohl a nemusel právě zaznamenávat do videa vše, na co se koukal. Intel Vaunt ale bylo přeci jen něco jiného, neboť tyto brýle nebyly vybaveny kamerou a ani mikrofonem. Uměly pouze s pomocí vertical-cavity surface-emitting laser - (VCSEL) promítat obraz s rozlišením 400 x 150 bodů přímo do oka, a to monochromatický pouze v červené barvě. 
 
 
Intel Vaunt také díky tomu nemusí vypadat nijak podezřele a navenek se zdají prostě pouze jako dioptrické brýle s trošku silnějšími obroučkami, což je ostatně dnes moderní. Jejich hardware byl vyvíjen od roku 2013, kdy začala v Intelu pracovat nová divize New Devices Group (NDG). Ta však nyní umřela i se svým projektem Vaunt. 
 
Chytré brýle Intelu mohly posloužit v dané podobě pouze pro zobrazování základních informací, čili například došlých textových zpráv, novinových titulků, předpovědí počasí, atp. Byly vyvíjeny jako velice nenápadné pro okolí a také neměly neustále obtěžovat ani svého majitele. Ten totiž obraz z laseru spatřil pouze v případě, že se podíval k okraji brýlí. 
 
Intel bohužel neposkytl žádné vyjádření k tomu, jaký je důvod zrušení tohoto projektu a celé příslušné divize. Dle The Information šlo však prostě jen o finance. Intel už nechtěl udržovat při životě projekt, jehož výsledkem by byly velice drahé brýle, jež za danou cenu "nikdo nebude chtít". A dostat na obličej lidí chytré brýle je ještě těžší než jim vnutit chytré hodinky či náramky, které se masově zrovna neujaly. Uzavření divize NDG by pak mohlo znamenat, že Intel propustí i několik set lidí, pokud pro ně nenajde uplatnění na jiných místech. 
 


reklama