reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

International Memory Workshop: 3D NAND Flash dosáhnou do tří let 140 vrstev

16.5.2018, Jan Vítek, aktualita
International Memory Workshop: 3D NAND Flash dosáhnou do tří let 140 vrstev
Japonský International Memory Workshop se věnuje, jak jinak, paměťovým technologiím a ty by se v případě pamětí 3D NAND Flash měly v příštích letech stále vyvíjet vertikálním směrem. Budou tak narůstat až na 140 vrstev. 
Dnes máme na trhu už běžně paměti, které se chlubí celkem 64 vrstvami buněk NAND Flash, přičemž horkou novinkou jsou 72vrstvé paměti, které jsou dílem firmy SK Hynix. Ovšem žádný z hlavních výrobců těchto pamětí nechce zůstat pozadu a dnes je při jejich vývoji jediná cesta k úspěchu navyšování "pater" čili vrstev paměťových buněk. 
 
 
Výsledné čipy tak mají vysokou paměťovou hustotu a umožňují vytvořit velice malé výsledné produkty, jako je třeba 16 x 20mm SSD s kapacitou 1 TB od společnosti Toshiba. Dnes už tak nemůže na trhu s NAND Flash opravdu uspět někdo, kdo vyrábí staré "rovinné" či 2D paměti.
 
 
Není tak divu, že navyšování vrstev bude pokračovat a dle Seana Kanga z Applied Material, který promluvil právě na International Memory Workshop (IMW), se do roku 2021 dočkáme už 140 vrstev. To zajistí především navýšení celkové kapacity bez větších nároků na prostor, takže SSD prostě budou moci mít vyšší kapacitu. 
 
Už dnes to znamená, že na trhu jsou SSD ve 2,5" formátu, která dosahují kapacity třeba 7 TB, a pro drtivou většinu uživatelů mají už zbytečně velkou kapacitu. Nové paměti by měly přitom tuto kapacitu dostat na více než dvojnásobek. Je ale jasné, že takové produkty jsou určeny především pro podniky a jejich servery, kde rychlých a vysokokapacitních úložišť stále ještě není dost a pro nás by to mělo znamenat spíše pokles cen. 
 
V tomto roce se přitom očekává již nástup pamětí s 90 vrstvami, jejichž výška se zmenší o cca 20 procent díky využití výrobních technologií s vyšším rozlišením. Zda to ale přinese i pokles cen, to se ještě uvidí. V posledních letech je to totiž s cenami SSD všelijaké. Některá se spíše drží na stejné úrovni nebo jen mírně klesají (Samsung) a jen v málo případech nastal pokles. Však takový Samsung SSD 850 nebo Kingston SSDNow za dva roky zlevnily jen velice málo. 
 


reklama