reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
14.3.2011, Jan Vítek, článek
Na dnešní den si Microsoft připravil novou verzi svého webového prohlížeče Internet Explorer 9, přičemž v české lokalizaci bychom se ho měli dočkat zítra časně ráno. V tomto článku se zaměříme především na to, co nám nový IE9 nabízí nového.
j.albi (7) | 25.3.201112:55
Je tam napsáno to, co říkám už dávno. IE9 je krutě pozadu oproti konkurenci.
http:­/­/www.root.cz­/clanky­/internet­-explorer­-9­-neni­-moderni­-je­-dva­-roky­-pozadu/
Odpovědět0  0
zjs2 | 25.3.201115:36
Jediné v čem je IE9 napřed a co by mělo zajímat fotografy je, že jako jediný prohlížeče podporuje ­(není třeba ani zapínat­) konverzi barev přes ICC profil monitoru. Ostatní prohlížeče se teprve zabývají konverzí barev vložené profilu v jpeg souboru a takový Chrome na barvy kašle úplně.
Odpovědět0  0
tomil2002 (74) | 18.3.201115:43
Na všech počítačích udržuji WXP. Dával jsem do provozu nějaké počítače s 7 a oproti Vistám nějaká malá kosmetická změna, systém nanic , nevyhovují a co se týče prohlížeče, tak osobně preferuji chrome i když občas zablbne.IE mi nevadil do verze 6. Potom už ano a dnes se v něm už ani pořádně nevyznám a nechybí mi.Tedy mám na mysli verzi 8.Jen vím že půl hodiny strávím skrýváním všech možných nesmyslů,celé je to nahoře barevné,milion odkazů.Já si chci vše udělat a uzpůsobit sám, nestojím o to aby mi někdo něco diktoval a to je vlastně případ celých W7.Jdou v tom duchu,že s univerzálního operačního systému vmanipulovávají uživatele k jakémusi jednoduchému systému kde by nejraději zpřístupnili pár složek a ty ještě na dálku kontrolovali co v nich máte.Jinak si to neumím vysvětlit a prohlížeč IE? to je jen už o reklamě vnutit vyhledávač,obchod odkaz.Úplně se Nemám rád když mě někdo vodí za ruku.
Odpovědět1  4
valissen (2) | 18.3.201120:37
Proboha, co to je za blbost. Pouze jsi podlehl módnímu pomlouvání Microsoftu.
WXP jsem předělával na mnoha PC na W7 a všude obrovská spokojenost. Když musím něco dělat v XP, mám podobný pocit jako když jsem onehdá jel po 20ti letech škodou 120.
IE9 beta mám už min. půl roku a nynější plná verze jede k naprosté spokojenosti.
Odpovědět1  0
tomil2002 (74) | 18.3.201121:28
Začínal jsem s W95 potom W98 , dále WXP potom jsem koupil NB s Vistami, takže po 14 dnech format disku a zpět mé WXP. V7 jsou jen mírně poupravené Visty a za tím si stojím.Jediné co se zrychlilo je start a jinak nic.Schází tlačítko o úroveň výš a cesty jsou pro větší nepřehlednost špatně popsány.Z jednoho umístění anglicky a z druhého česky.Dělá to na mě dojem že jde o záměr.
Odpovědět0  1
j.albi (7) | 18.3.201122:01
U W7 šipka o úroveň výš není třeba, stačí v řádku s cestou kliknout přímo na kterou úroveň chci skočit. Špatně popsané cesty? Stačí kliknout do adresního řádku ­(mimo text adresy­) a ukáže se skutečná cesta. Na WXP bych se dobrovolně nevrátil. Takže sorry, vrátit se k WXP je cesta zpět.
Odpovědět1  0
tomil2002 (74) | 18.3.201122:16
Jednou přejdu asi taky k něčemu ale prozatím nemám důvod nic mi nechybí, jen mám pocit že co aktualizace to zpomalení systému.Vím že V7 jdou trochu přizpůsobit , vypnul jsem všude aero .Znám lidi kteří se pídili raději po starším nb jen aby nemuseli V7... Já si zvyknu na všechno když budu muset jen ne už nikdy nic podobného jako byly Visty.
Odpovědět0  0
j.albi (7) | 18.3.201122:57
Myslím si, že u PC alespoň s dvoujádrem a min. 4GB RAM, což považuji v dnešní době za minimum i u notebooků, není problém ani Aero. A co se týče zpomalení po aktualizaci, u dobře nastaveného a spravovaného stroje není problém. U těch, kteří nechtějí přejít na vyšší verzi se mě zatím vždy potvrdilo, že se nechtějí učit něco nového, případně se bojí opustit vžité stereotypy. U starších se to dá možná i pochopit, ale u mladých nebo dokonce u IT to nechápu.
Tohle je ale diskuze o IE9. S tou bych zatím u domácího použití počkal. Běžný uživatel hodně prohlíží videa a tady může nastat problém. Zatím není flash player pro IE9. I pro IE8 je to beta verze, která je ale funkční. Pod IE9 jsem ji zatím nerozchodil. A to nehledě na to, že v drtivé většině spravuji 64b verze W7. U IE8 64b flash šel rozchodit, ale u IE9 se mě to zatím nepodařilo. Nehledě na chybu ve flash, která má být odstraněna až někdy příští týden.
Spravuji i Visty a i ty jsou pořád lepší než WXP. Jde prostě o zvyk. Visty a W7 se lépe administrují, zálohují, nemluvě o síťových možnostech.
Odpovědět1  0
Miloslav Ponkrác | 20.3.20112:37
“U těch, kteří nechtějí přejít na vyšší verzi se mě zatím vždy potvrdilo, že se nechtějí učit něco nového, případně se bojí opustit vžité stereotypy. U starších se to dá možná i pochopit, ale u mladých nebo dokonce u IT to nechápu.“

Což je naprosto v pořádku. Já jsem programátor s 20 letou praxí, přejít nedělá problém. Ale fráze „učit se něco nového a opustit stereotypy“ u mě okamžitě vyvolává protiotázku: „A co za to?“

Já jsem si odpověděl takto: Visty za to nestojí. 7 nabízí přeci jenom lepší využití paměti a současného hw a odladěnou 64 bitovou verzi.

Pokud je učení se nových věcí samoúčelem, pak je jedině správný konzervativní přístup. Selský rozum je dobrá věc a pokud mě nebaví se v něčem rýpat jen proto, že to někdo chtěl překopat bez nějakého dalšího důvodu, pak je to známka selského rozumu, pokud mám nechuť se v tom rýpat.

„Spravuji i Visty a i ty jsou pořád lepší než WXP. Jde prostě o zvyk. Visty a W7 se lépe administrují, zálohují, nemluvě o síťových možnostech.“

Pokud si mám já a všichni lidé, se kterými jsem se kdy viděl i jako profesionální programátor či jako známý ­(z Česka i jiných států­) tak jsem nenašel nikoho, slovy nikoho, kdo by si z dvojice XP a Visty vybral Visty. To jsem poprvé v životě viděl i fanatické zastánce Microsoftu, kteří viděli Microsoft růžovými brýlemi nadávat, když se byli nuceni setkat s Vistami.

Zajímavé je, že jsem se opravdu v reále nesetkal s nikým, kdo by chtěl delší dobu pracovat s Vistami. Podotýkám pracovat. Na internetu je plno zastánců Vist, ale v reále jsem nikoho nepotkal. Vyvozuji z toho, že jich je statisticky nevýznamné množství, ale každý z nich na internetu řve za tisíc lidí.
Odpovědět0  0
tomil2002 (74) | 20.3.20116:33
Kdybych měl použít přirovnání mezi Vistami , 7 a WXP tak je to jako bych byl zvyklý fotit s DSLR zrcadlovkou řekněme 8mpx , tu mi vzali a strčili do ruky kompaktní ultrazoom s vyšším rozlišením a špatným odšuměním, tudíž fotky horší,ale přidali by mi tlačítko Share pro lepší sdílení.Pro člověka který fotoaparát nikdy nespojí s pc, ale pouze kopíruje kartu je toto tlačítko k ničemu.Stejně tak jsem nikdy nevyužil dodávaná SW k fotoaparátům, ale použil jsem svůj který mi vyhovuje.Jinak k tomu učení nových věcí, rád se učím nové věci pokud to dává smysl.Netvrdím že se nedá pracovat v W7, to zase ne, ale pokud nemusím nepřeinstalovávám to.Visty odmítám , ale je mi jasné že je to otázka času.Funkčnost V7 oproti Vistám je o trochu lepší.
Ono nic jiného ani nezbude,jsme v soukolí diktátu MS.Podívejte se na Office, hodně s ním pracuji a verze 2007 přinesla výraznou změnu i když spíše kosmetickou.Dodnes mi to přijde zbytečné i když už používám verzi 2010.
Odpovědět0  0
j.albi (7) | 20.3.201111:13
Beru to jako názor, WXP vs. Vista vs. W7, ale nesouhlasím. Ne snad proto, že bych byl zastánce MS, mám radě Linux, ale moje zkušenosti mě říkají něco jiného.
Odpovědět0  0
zjs2 | 21.3.20119:38
Zajímavé, jak to že mně Visty šlapaly stejně plynule a dobře jako Sedmy a jediný důvod přejít na Sedmy byl, že jsou prostě novější. Hraji hry, zpracovávám fotky i programuji. Visty jsem měl rok a neměl jsem jediný problém a rozhodně chodily rychleji než XP, který neumí pracovat s velkou pamětí. O tom je článku na internetu dost. Na Visty potřebujete 4GB RAM ­(vypnout prefetch­) a dvojjádro, pak šlapou rychle. Chápu ale jestli máte nějaké notebook, tak to Visty neutáhlo. Mám na Sedmách 8GB RAM a to by jste viděli, jak tu ramku umí systém využít a o to tu jde! ­- virtuální paměť klidně vypnout.
Odpovědět1  0
j.albi (7) | 21.3.201110:06
To jsou dobré a hlavně správné argumenty!
Odpovědět0  0
markus78 (1) | 15.3.20119:22
Tak IE9 v roce 2011 nepodporuje color management, prostě ignoruje profil monitoru a všechny fotky konvertuje do sRGB. Lidi s wide gamut monitory nadále zůstávají ­"odkázáni­" na Firefox. Tohle prostě nepochopím.
Odpovědět0  0
Duha (16) | 14.3.201121:00
Jestli to také nebude tím, že mám všechny možné Gemiusy, Netmonitory a podobné slídiče přesměrováno na 127.0.0.1 :­-)
Odpovědět0  1
Iron_Storm (30) | 14.3.201117:58
dle vlastnosti to vypada tak na dva az tri roky stary prohlizec
Odpovědět1  1
j.albi (7) | 14.3.20119:44
S CSS3 se nevytáhli. Plno příkazů vůbec nezapracovali. V tomhle směru mám raději Operu. Přikládám CSS Compatibility pro IE.
http:­/­/msdn.microsoft.com­/en­-us­/library­/cc351024­(v=vs.85­).aspx
Odpovědět1  0
JindraPce (8) | 14.3.20117:08
Tak že minimálně tak 2 roky nebudu muset problémy kolem přechodu na IE9 řešit. To zase bude nastavovaní, aby se stránky zobrazovali tak, jak autor zamýšlel :D
Odpovědět0  1
Drazor | 14.3.20119:34
Mám WIN7 a nedávno jsem zkusil IE9,NEDOPORUČUJU co bylo na levé straně je napravo,špatná viditelnost odkazů,oblíbené položky nejdou atd.Byl jsem z toho hodně zklamaný,dřív jsem užíval IE7 a přechod k IE8 byla nádhera mnoho vylepšení a větší přehlednost.Teď se asi někdo ze soudruhů z microsoftu pomátl,je mě jasné že na vše se dá zvyknou ale proč bych si měl zvykat na takovou změnu to raděj IE 8 nebo konkurenci.Kdo nevěří ať si to zkusí,pozor dá však práci se vrátit zpět ke starému prohlížeči.
Odpovědět0  2
lordx | 14.3.20119:48
Já mám W7 ultimate a IE9 používám už od první verze a krom občasného padání a lagování v beta verzi jsem nezaznamenal žádný špatný zobrazování. V RC1 už běhá včechno v pořádku. Takže to nebude v IE9, hledejte něco u Vás.
Odpovědět2  0
valissen (2) | 18.3.201120:40
Plně souhlasím až na to, že mi to vůbec nepadalo. Padání ukazuje pouze nepořádek v systému.
Plná verze zatím nemá vadu.
Odpovědět0  0
j.albi (7) | 14.3.20119:49
Na IE8 se dá vrátit velice jednoduše:
Ovládací panely ­- Programy a funkce ­- Zobrazit nainstalované aktualizace ­(je to na levé straně nahoře­). A potom stačí najít aktualizaci IE9 a dát ji odinstalovat. Patrně tam bude i balíček s češtinou. Ten se odinstaluje automaticky.
Odpovědět0  0
Petr Marek (65) | 15.3.201113:21
Ja naopak jsem s IE9 spokojen.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.