reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Íránské kamikadze drony Shahed-136 použity Ruskem na Ukrajině

16.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Íránské kamikadze drony Shahed-136 použity Ruskem na Ukrajině
Autonomní technologie a umělá inteligence si postupně razí cestu do války. Rusko už několik týdnů používá íránské kamikadze drony Shahed-136 (Geran-2) v boji ve válce na Ukrajině. Stroj dokáže nést až 50 kilogramů.
V sobotu se podle posledních zpráv ve městě Záporoží vedle zhruba 10 střel C300 objevily také čtyři "kamikadze" drony HESA Shahed-136, přičemž nemá jít o jejich první použití na Ukrajině. O co ale vůbec jde? Jde u válečné UAV (Unmanned Aerial Vehicle), tedy dron, který je původem z Íránu a představen byl v prosinci loňského roku. Od letošního září ho má používat také Rusko pod označením Geran-2. Jde o tzv. vyčkávací munici, která se může pohybovat v zájmové oblasti a čekat na vyhledání a potvrzení cíle. Výhodou takových systémů je relativně nízká cena, přestože dron je po útoku nepoužitelný (sám putuje s municí až do konce a zničí se).
 
 
Sebevražedný dron Shahed-136 má podle dostupných informací (nemusí být nutně pravdivé) délku 3,5 metru, rozpětí křídel činí okolo 2,5 a hovoří se o tom, že může nést cca 50kg zátěž (údaje se různí od 36 do 60 kg). Obsahuje systémy umělé inteligence, které mu mají dovolovat řízení letu, pohybovat se má rychlostmi okolo 150-185 km/h. Jeho dolet se má údajně pohybovat mezi 1500 až 2500 km (předpokládá se však, že realita bude nižší), pro vynesení do vzduchu se používá některý ze systémů RATO (Rocket-Assisted Take-Off). Hovoří se také o tom, že si Rusko mělo objednat dalších 2400 těchto dronů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama