reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jack Dorsey, CEO Twitteru, daroval na boj s COVID-19 téměř 30 % svého jmění

9.4.2020, Milan Šurkala, aktualita
Jack Dorsey, CEO Twitteru, daroval na boj s COVID-19 téměř 30 % svého jmění
Bohatí lidé se často účastní filantropických projektů a v případě boje proti COVID-19 nyní hraje prim Jack Dorsey, který je CEO Twitteru. Ten se totiž rozhodl věnovat celou miliardu dolarů, což je skoro třetina jeho jmění.
Mezi nejbohatšími osobnostmi světa najdeme spoustu filantropů, kteří své peníze věnují na dobročinné účely. Na boj s koronavirem a nemocí COVID-19 věnoval peníze např. Mark Zuckerberg. V jeho případě šlo o 25 milionů USD, což je 0,04 % jeho jmění. Jeff Bezos z Amazonu přišel s pomocí ve výši 100 mil. USD, která tvoří 0,08 % jeho majetku. Bill a Melinda Gatesovi věnovali podobnou částku, v tomto případě se dostáváme na 0,1 %. Nutno podotknout, že nadace Billa a Melindy se angažuje i v mnoha jiných projektech a během své aktivity darovala už desítky miliard dolarů. V případě nemoci COVID-19 ale drží prim Jack Dorsey, CEO sociální sítě Twitter. Ten totiž daroval rovnou celou miliardu USD, což navíc při jeho výrazně menším jmění přes 3 mld. USD dělá dle jeho vlastních slov 28 % jeho majetku.
 
Jack Dorsey
Jack Dorsey, CEO Twitteru, autor: cellanr / CC BY-SA, přes Wikimedia Commons
 
Jeho příspěvek jde do fondu Start Small LLC, který bude dotovat nejrůznější světové projekty bojující s touto nemocí. Příspěvek daroval ve formě 19.833.400 akcií společnosti Square, která v té době měla hodnotu $50,42. Nyní už je na $57,04, takže hodnota fondu vzrostla na více než 1,13 mld. USD. Příspěvky i dary lze sledovat v dokumentu na Disku Google, kde také vidíme, že prozatím bylo posláno 100 tisíc USD na účet America's Food Fund na stravu pro postižené touto nemocí (tuto organizaci založil Leonardo DiCaprio a Laurene Powell Jobs). Poté, co skončí pandemie, Dorsey chce, aby se Start Small věnoval projektům zdraví žen, vzdělání a univerzálnímu základnímu příjmu, ve kterém vidí velkou budoucnost a řešení vleklých společenských problémů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama