reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak vypadá zatmění Slunce na Marsu?

9.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Jak vypadá zatmění Slunce na Marsu?
NASA zveřejnila snímky toho, jak vypadají zatmění Slunce na Marsu. Logicky jsou tam výrazně odlišná od toho, co můžeme pozorovat u nás, neboť je třeba počítat s vkladem Měsíce. Na Marsu je to však Phobos a Deimos. 
Zatmění Slunce jsou u nás na Zemi spíše vzácná událost, která také probíhá jinak než na Marsu, a to díky tomu, že zdánlivá velikost Měsíce a Slunce je na naší obloze téměř stejná. Na Marsu je sice Slunce na obloze menší, ale měsíce Phobos a Deimos jsou ještě mnohem menší, takže nemají šanci Slunce zcela zakrýt. 
 
Mars z Hubbleova dalekohledu
 
Ostatně Měsíc má průměr 3476 kilometrů, zatímco ani Phobos není tvarem koule, ale objekt s rozměry 27,0 × 21,6 × 19,8 kilometrů a Deimos má jen 15,0 × 12,0 × 10,4 km. Takže i když obíhají kolem Marsu v mnohem kratší vzdálenosti, nemohou zcela zakrýt Slunce na tamní obloze a ostatně ani nemají výrazný gravitační vliv. 
 
Phobos
 
Deimos
  
NASA nyní zveřejnila malé animované gify, které dobře ukazují, jak takové zatmění na Marsu vypadá. Phobos sice není o moc větší než Deimos, ale dokáže zakrýt mnohem větší část Slunce díky tomu, že není od Marsu ani 10 tisíc kilometrů daleko. To Deimos je vzdálený přes 23 tisíc kilometrů. 
 
Planeta Mars přitom o své měsíce časem přijde, což by se mohlo stát i Zemi, ale na Mars taková událost na rozdíl od naší planety bude mít těžko nějaký vliv. Phobos, který je tak blízko, že jeho oběh netrvá ani jeden Sol, by měl do 30 až 50 milionů let spadnout do atmosféry, což bude jistě spektakulární podívaná. Deimos naopak nakonec přitažlivosti Marsu unikne a vydá se na vlastní pouť, podobně jako náš Měsíc, alespoň dle některých názorů. Jiné zase říkají, že Měsíc se časem přestane vzdalovat a zpomalí rotaci Země natolik, že ta bude vázaná i z její strany. Ať se stane to, či to, už tu nebude žádný příliv a odliv. 
 
NASA aktuálně stále zkoumá oba měsíce Marsu včetně jejich orbitální dynamiky, vzájemné interakce a vlivu Jupiteru. Oba měsíce jsou přitom s velkou pravděpodobností asteroidy typu C či D, které si Mars zachytil. 
 


reklama