reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Japonsko částečně uvolnilo dodávky nezbytných materiálů pro Jižní Koreu

27.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Japonsko částečně uvolnilo dodávky nezbytných materiálů pro Jižní Koreu
Letos v létě jsme se dozvěděli, že neshody mezi Japonskem a Jižní Koreou přinesly velké problémy pro Samsung a jiné jihokorejské společnosti, které potřebují kvalitní japonské chemikálie pro svůj provoz. Jak to vypadá nyní?
Japonské ministerstvo pro ekonomii, obchod a průmysl tak 4. července zavedlo nová pravidla pro export, dle nich se musela každá jednotlivá dodávka chemikálií od firem jako JSR, Showa Denko, Shin-Etsu Chemical pro jihokorejské firmy schválit. Schvalovací proces to přitom mohl být velice zdlouhavý a reálně hrozilo, že Samsungu a jiným společnostem dojdou zásoby, takže by musely zastavit alespoň část produkce. 
 
 
Ve veskrze politickém sporu šlo o dodávky materiálu a chemikálií určených pro výrobu LCD a OLED panelů, pamětí DRAM i NAND a obecně počítačových čipů. Japonci přitom na celosvětový trh dodávají 70 až 90 procent takových materiálů, takže jej v podstatě ovládají a firmy LG, Samsung či SK Hynix prakticky nemají jinou možnost, kde je brát. 
 
Japonsko tak na Jižní Koreu tímto způsobem tlačí kvůli rozhodnutí jihokorejských soudů ohledně finančního vyrovnání firem Nippon Steel & Sumitomo Metal nebo Mitsubishi Heavy Industries se žijícími oběťmi nucených prací. Dle Japonska byla tato kapitola už uzavřena vyrovnáním v roce 1965.
 
Nyní tak byl obchod uvolněn, ale ne zcela. Jde o fluorované polyimidy využívané pro výrobu displejů nebo o vysoce čistý fluorovodík, jichž se nová pravidla netýkají. Ta totiž umožňují, aby jihokorejské firmy žádaly o celý balík povolenek pro dovoz od japonských firem, a to po dobu tří let. Jde tak třeba o fotorezistivní materiály. 
 
Japonská strana tuto skutečnost ohlásila minulý týden ještě před tím, než se sešel japonský premiér Šinzó Abe a jihokorejský prezident Mun Če-in. Jde také o vůbec první reálný krok k uvolnění najatých obchodních i politických vztahů mezi oběma zeměmi, jež ohrožovaly značnou část světové produkce pamětí, a to zvláště DRAM. Ostatně jde o společnosti Samsung a SK Hynix, které ji dohromady ovládají z více než 80 procent. 
 
 
Zdroj: Anandtech


reklama