reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Japonsko chystá vlastní digitální měnu J-Coin

28.9.2017, Milan Šurkala, aktualita
Japonsko chystá vlastní digitální měnu J-Coin
Japonské banky se rozhodly, že vytvoří svou vlastní digitální měnu. Ta by měla nést název J-Coin a měla by naučit Japonce přestat používat hotovost. Dalším úkolem je snížit spojení s Čínou, kde Alibaba zavedla systém Alipay. 
Japonci budou mít patrně svou vlastní digitální měnu J-Coin. Ta by měla Japonce odnaučit používat hotovost, neboť navzdory jejich vyspělosti používají hotovost v 70 % případů, což je poměrně dost. Hotovost je v podstatě nesledovatelná a Japonsko tak stěží může monitorovat tok peněz. Nová měna by se měla používat při platbách mobilním telefonem s pomocí QR kódů a její hodnota má být vázána na hodnotu jenu. Půjde tak o jakýsi speciální digitální jen pro mobilní transakce. 
 
Mizuho logo
 
Za J-Coinem stojí finanční instituce Mizuho Financial Group a Japan Post Bank. Jde také o odpověď na mobilní platební systém Alipay od Alibaby, kde se Japonsku nelíbí možné zasílání dat o japonském obyvatelstvu do Číny. Banky chtějí, aby byl systém plně v provozu a připraven před Olympijskými hrami v Tokiu, které se tu konají v roce 2020, nicméně nic ještě není oficiální. Připomeňme ještě, že i zavedené finanční instituce jako HSBC, Barclays, Deutsche Bank, Credit Suisse nebo Sartander chtějí vyvinout univerzální kryptoměnu (Universal Settlement Coin), která by usnadnila finanční transakce. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama