reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Japonsko s pomocí Německa a Francie vyšle rover na měsíc Marsu

22.6.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
Japonsko s pomocí Německa a Francie vyšle rover na měsíc Marsu
Japonsko se díky spolupráci s Německem a Francií nejspíše zaslouží o prozkoumání měsíců obíhajících okolo Marsu. V plánu je navštívit Phobos nebo Deimos, a to pomocí roveru, který by mohl letět už za pět let. 
Japonská národní kosmická agentura JAXA by v následující dekádě ráda prozkoumala měsíce Marsu, a to konkrétně Phobos nebo Deimos. Japan Aerospace Exploration Agency se spojila s národními vesmírnými agenturami Německa a Francie za účelem vyslání kosmické lodě s roverem k přirozeným družicím Marsu. JAXA se právě dohodla s Německým střediskem pro letectví a kosmonautiku (DLR) na spolupráci při misi Martian Moons eXploration (MMX). 
 
DLR a Národní centrum kosmického výzkumu z Francie pomůžou Japonsku vytvořit rover na zkoumání měsíců. Pokud vše půjde podle plánů, bude se jednat o první rover, který přistane na menším tělese ve Sluneční soustavě. 
 
Spolupráce s Německem přinese pro JAXA možnost využívat ZARM Drop Tower v německých Brémách. Tato věž totiž dokáže poskytnout prostředí s mikrogravitací a umožňuje vědcům testovat zařízení v podmínkách stavu beztíže. 
 
 
JAXA zatím ještě nerozhodla, jaký bude konečný cíl jejich měsíčního roveru, vědec Tim Glotch ze Stony Brook University v New York odhaduje, že si nejspíše pro rover vyberou měsíc Phobos, pokud s tím nebudou technické problémy. Je totiž větší a má také vyšší gravitaci. 
 
Právě podrobné zkoumání a studování těchto měsíců by mělo přinést objevy ohledně jejich původu a jejich přesného složení. Znalost, z čeho se skládají, by mohla být důležitá pro případné mise s posádkou v budoucnu. Mohly by se například i stát zdrojem vody z níž by se daly vyrábět pohonné hmoty pro kosmické lodě, což by umožnilo přepravovat méně paliva a dosáhnout při objevování vesmíru větších vzdáleností. 
 
JAXA doufá, že by mise MMX mohla odstartovat už v roce 2024. Pokud by se toto datum dodrželo, kosmická loď by dosáhla oběžné dráhy Marsu o rok později v roce 2025. Následně by se podle plánu měla vrátit s nasbíraným materiálem zpět na planetu Zemi v roce 2029. 
 
Zdroj: engadget.com 


reklama