reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Japonský humanoidní robot HRP-5P pro pomoc na stavbě

4.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Japonský humanoidní robot HRP-5P pro pomoc na stavbě
Japonci jsou známí svým zapálením do technologií a vývojem robotů. Jedním z posledních projektů je humanoidní robot HRP-5P, který umí pomáhat na stavbách. Zvládne třeba připevňování sádrokartonových desek.
Zatímco celosvětově lidská populace roste, některé země mají opačný problém, a tím je nedostatek dětí. Japonci se např. bojí, že brzy budou mít ještě větší nedostatek dělníků na stavbách, a proto zkouší vyvinout roboty, kteří by mohli na stavbách nahradit tyto chybějící lidské dělníky. Posledním pokusem je humanoidní robot HRP-5P z dílen institutu AIST (National Institute of Advanced Industrial Science and Technology). Prototyp tohoto robota byl nyní prezentován na videu, kde je schopen zvednout sádrokartonovou desku vážící 11 kilogramů a připevnit ji na určené místo.
 
HRP-5P robot
 
Pomocí obou rukou dokáže pracovat např. se sádrokartonem s rozměry 1820×910×10 mm o hmotnosti 11 kilogramů nebo překližkovou deskou velkou 1800×900×12 mm vážící 13 kilogramů. Robot měří 182 centimetrů na výšku a váží 101 kilogramů. Tvůrci robota navíc nejsou limitováni vlastnostmi lidského těla a mohli si dovolit zvýšit rozsahy některých kloubů. Např. kyčelní kloub má u člověka obvykle rozsah 140°, u tohoto robota je to až 202°. "Trup" pak dokáže otáčet dokonce v rozsahu 300°.
 
 
Na vytvoření umělé inteligence robota byly použity konvoluční neuronové sítě, které byly trénovány na databázi snímků objektů při dobrém i špatném světle. Robot je schopen si vytvořit 3D mapu okolí a díky tomu se dostat k položeným deskám. Jednu z nich pak dokáže zvednout a uchopit do obou rukou, přenést ji na místo a položit do správné pozice. Dále umí rozeznat potřebné nástroje k práci (díky speciálním značkám na nich) a při současném přidržování desky ji bezpečně připevnit ke konstrukci. Zatím jde pouze o vývojový prototyp, nicméně vědci doufají, že postupem času vytvoří robota, který bude schopen pracovat na výrobě větších struktur jako jsou domy nebo dokonce letadla a lodě. 
 
Zdroj: newatlas.com,


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama