reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jižní Korea nakonec kryptoměny nezakáže, ale chce je regulovat

1.2.2018, Jan Vítek, aktualita
Jižní Korea nakonec kryptoměny nezakáže, ale chce je regulovat
Pokles hodnoty Bitcoinu v poslední době jde také na vrub jihokorejské vlády, která uvažovala v jistém smyslu o zákazu kryptoměn. Tento zákaz by totiž mohl odstartovat dominový efekt i v dalších zemích. Nyní to ale vypadá, že toto nebezpečí je zažehnáno. 
Nebezpečí to tedy bylo pro lidi, kteří kryptoměny těží, vlastní a obchodují s nimi, ovšem pro zájemce o koupi nové grafické karty by to bylo spíše požehnání. Jihokorejská vláda, a konkrétně ministr financí Kim Dong-yeon uvažoval o zákazu anonymně vedených účtů kryptoměn, což by postihlo především měny jako Monero nebo ZCash. Vedle toho šlo také o možnost vysoce zdanit příjem z kryptoměn nebo o uzavření burz. Takové možnosti byly, ale ministr prohlašoval, že vláda bude muset tyto kroky velice pečlivě zvážit, než vydá rozhodnutí. 
 
 
Na to pak reagovalo třeba Ethereum prudkým propadem o 17 procent, podobně na tom byl Bitcoin a jiné měny. Nicméně to nejsou poklesy, které by populární kryptoměny nezaznamenaly už dříve a lidé jsou na to pochopitelně zvyklí, takže se nedá říci, že by vyvolaly paniku. 
 
Nyní přichází z Jižní Koreje další zpráva, a sice opět od ministra financí. Kim Dong-yeon ohlásil, že o uzavření burz se nyní už neuvažuje a že vláda nemá žádné úmysly, jak potlačit trh s kryptoměnami nebo jej snad dokonce rovnou zakázat. Uvedl však, že úkolem vlády bude tento trh regulovat, takže například zdanění je evidentně stále ve hře. Ve skutečnosti tak stále není jasné, co přesně chce jihokorejská vláda dělat, protože mezi zákaz a regulaci se toho vejde dost. 
 
Vypadá to však, že půjde především o snahy kontrolovat neregulovanou část trhu s kryptoměnami, a to především nelegální peněžní trhy. Ty odhalily už dříve jihokorejští celníci, dle nichž skrz ně proteklo téměř 600 milionů dolarů. 
 


reklama