Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

JOBO Giga Vu Pro – Kapesní přítel fotografa

12.4.2005, Pavel Bureš, článek
JOBO Giga Vu Pro – Kapesní přítel fotografa
Mobilní pevné disky již fotografům nestačí, tak nastupují přenosné databanky se schopností přehrávat hudbu a video. Některé umí jen několik formátů a vydrží na baterii pár minut, jiné jsou schopny bez problémů nahradit kapesní multimediální centrum.
V současné době jsou k dispozici dvě varianty lišící se pouze kapacitou. 40 GB databanku pořídíte za 549 USD, dražší varianta (599 USD) obsahuje 60 GB disk.

Čelní straně dominuje dotekový displej o rozlišení 240 x 320 pixelů (stejně jako u PPC), jas je nastavitelný.

Mimo vestavěného reproduktoru je k dispozici zvukový výstup a PAL/NTSC. Zařízení lze k počítači připojit přes rozhraní USB 2.0 a díky technologii Mass Storage nejsou potřeba dodatečné ovladače. V CF slotu můžete používat Wi-Fi kartu a přetahovat fotky do PC či PDA bez použití kabelu. Přístroj je vybaven nevyměnitelnou Li-Ion baterií o kapacitě 2 200 mAh. Pokud mohu soudit, tak kapacita akumulátoru je dostatečná, neboť kapesní počítače mají též bezdrátové baterie a podsvícený barevný displej, jen mají energeticky méně náročnější způsob zápisu dat. Pevný disk je vybaven technologií pro ochránění disku při otřesech, snímky můžete tisknout přímo na tiskárně s podporou PictBridge.

Fotograf zajásá, neboť v Giga Vu lze používat snad všechny používané karty. Z důvodu zachování přijatelné velikosti jsou v přístroji jen sloty na CF a MicroDrive karty, pro ostatní je třeba použít redukci do CompactFlash slotu. Z formátů souborů je podporován standardní JPEG a RAW (Canon, Nikon a Kodak PRO). Vadou na kráse je absence TIFFu, tento formát osobně používám nejčastěji a určitě nejsem sám, řada jinak vybavených fotoaparátů zatím RAW neobsahuje.


V menu si můžete nastavit, zda se mají po vložení paměťové karty všechny snímky automaticky přesunout na disk, což je velmi užitečná funkce. Lze vytvářet náhledy snímků a při prohlížení si nastavit zoom od 100% do 400%. Další funkce jsou odvislé od formátu snímku, rotovat lze pouze JPEG.

Giga Vu PRO je mobilní multimediální zařízení, u něj by byla téměř neodpustitelná absence přehrávače hudby. Databanka zvládá rozšířený formát MP3 a základní dovednosti při přehrávání (pauza, posun o skladbu atp.).

Seznam podporovaných formátu videa je o něco delší, můžete si přehrávat MPEG1, MPEG2, MPEG4 a DivX 3,4 a 5. Na jedno nabití by JOBO měl vydržet dvě hodiny, což je délka průměrného filmu.

Rozměry jsou 14,5 x 10,6 x 3,8 cm. Jako volitelné příslušenství si můžete objednat externí baterii za 49,95 USD.

Databanka nebo spíše kapesní multimediální centrum KOBO Giga Vu Pro je zajímavý produkt. Za 549,95 USD v základní variantě nabízí dostatečnou kapacitu pro uložení fotografií z dovolené. Je vybaven mnoha užitečnými funkcemi (např. automatický přesun souborů po vložení karty) i použitelnou výdrží.