reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

JPR: AMD si v prodejích GPU polepšilo

30.8.2019, Jan Vítek, aktualita
JPR: AMD si v prodejích GPU polepšilo
Společnost Jon Peddie Research přinesla čerstvá čísla ukazující celkové prodeje GPU, a to včetně těch integrovaných. Je tak naprosto jasné, že v tomto srovnání je nedostižný Intel, ovšem jak je to potom se soubojem AMD vs. NVIDIA?
Jon Peddie Research má také údaje o celém trhu s GPU pro PC, který mezikvartálně rostl o 0,6 %, což platí pro srovnání prvního a druhého letošního čtvrtletí. Nicméně v meziročním srovnání jde o pokles o 10,4 %, který něco vypovídá o poklesu celého trhu v posledním roce. Ten ostatně zaznamenali výrobci pamětí, grafických karet či základních desek. AMD však dokázalo v posledním kvartálu zvednout dodávky svých GPU o 9,8 %, zatímco Intel šlel dolů o 1,4 % a NVIDIA zaznamenala zanedbatelnou změnu. V následující tabulce je ovšem vidět, že AMD ji po dlouhém hubeném období předhonilo. 
 
 
Je zde ale třeba zdůraznit, že nejde jen o samostatná GPU, neboť to by Intel nemohl figurovat na neohrozitelném prvním místě s přibližně 70 procenty trhu. Jde i o integrovaná GPU, takže do souboje AMD s NVIDIÍ se počítají také APU. Nárůst podílu firmy AMD přitom měly zařídit právě především notebooky s jejími APU. 
 
Z 0,6% růstu trhu je ale znát, že ten se postupně vzpamatovává, protože mezi prvním a druhým kvartálem se obvykle zaznamenává celkový pokles v průměru o 2 %. A že se tento trh má z čeho vzpamatovávat, však během druhého kvartálu se na něj dostalo 76,7 milionů nových GPU, což je o téměř 9 milionů méně než před rokem. 
 
Dále se dozvíme, že v téměř 27 procentech prodaných PC byla nainstalována grafická karta či prostě samostatné GPU. Jak ale dobře víme, v případě sestav založených na Intelu to znamená, že v téměř všech případech je tu ještě integrované GPU v procesoru, které se do statistiky započítává také. 
 
Společnost JPR rovněž hlásí, že dle jejích čísel šel trh s PC mezikvartálně nahoru o více než 9 procent a meziročně o 3 procenta, takže na trhu panuje optimismus. Ostatně kryptokocovina je pryč, paměti jsou levné, nastoupily 7nm procesory od AMD a Intel postupně rozjíždí výrobu 10nm procesem. 
 
Zdroj: JPR via techPowerUp


reklama