reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Katamarán SoelCat 12, solární energie míří i na moře

26.6.2017, Milan Šurkala, aktualita
Katamarán SoelCat 12, solární energie míří i na moře
V poslední době se hodně mluví o solární energii. Po automobilech i letadlech zde máme další dopravní prostředky, kde se tento typ energie chce uchytit. Je jím nový solární luxusní katamarán SoelCat 12 od společnosti Soel Yachts.
Solární energie má svá pozitiva i negativa, jasné ale je, že se s ní v budoucnu dost počítá. Tesla chce takto získávat energii pro své Superchargery, máme zde i pokusy o tvorbu solárních letadel. Nizozemská společnost Soel Yachts chce sluneční energii přenést i na mořskou dopravu a představuje solární katamarán SoelCat 12. Ten nebude mířit na soukromé zákazníky, ale spíše na vodní taxi, potápěče nebo mořské exkurze. Loď totiž pojme celkem 16 pasažérů.
 
SoelCat 12 solární panely
 
Výrobce se přirovnává k Tesle, která konstruovala elektromobily tak, že se s elektrickým pohonem počítalo od začátku, což je v kontrastu k některým jiným automobilkám, jež jen upravují již existující modely. Uvnitř najdeme dva 60kWh akumulátory, které při rychlosti 8 uzlů vystačí na 6 hodin plavby, při zapojení solárních článků na střeše se dá dostat až na 7,5 hodiny. Při nižší rychlosti 6 uzlů baterie vystačí na 15 hodin, spolu se solárními články se pak dostaneme k téměř 30 hodinám a ve výsledku je tak s před den nabíjenými bateriemi možné plout i přes noc. Maximální rychlost dosahuje 14 uzlů, ale to už počítejte s výdrží jen kolem 2 hodin.
 
SoelCat 12 na vodě
 
Pokud loď není v provozu, může sloužit jako záložní baterie a napájet až 5 domácností elektřinou, kterou nasbírala v průběhu dne (disponuje 8,6kWp panely). Ve spolupráci se společností Naval DC byl vyvinut také systém monitorování stavu jachty. Ten je dostupný i pasažérům přes Wi-Fi síť. Ti tak mohou sledovat nejen některé údaje, ale také se postarat o hudbu.
 
SoelCat 12 interiér
 
Elektrické motory jsou zde dva, každý z nich má maximální výkon 30 kW. Podle výrobce má ušetřit 142 tun CO2 ročně ve srovnání s běžnou lodí, která má spotřebu okolo 200 litrů paliva denně. Cena začíná na 600 tisíc dolarů.
 
SoelCat appka
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama