reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kniha s první algoritmem na světě vydražena za £95000

27.7.2018, Milan Šurkala, aktualita
Kniha s první algoritmem na světě vydražena za £95000
První zápis počítačového algoritmu na světě měla na svědomí Ada Lovelace, dcera Lorda Byrona. Kniha s tímto algoritmem je velmi vzácná a na aukci byla vydražena za překvapivých 95 tisíc britských liber.
Prvním programátorem (resp. programátorkou) na světě byla podle všeho Ada Lovelace, dcera Lorda Byrona. Ta se narodila v roce 1815 a už od mládí milovala matematiku. Často pracovala s Charlesem Babbagem, anglickým vynálezcem a inženýrem, který jako první přišel s nápadem sestrojit programovatelný počítač. Popis takového počítače je v knize "Sketch of the Analytical Engine Invented by Charles Babbage, Esq" z roku 1843. A právě tato kniha se stala předmětem dražby aukčního domu Moore, Allen & Innocent, kde byla vydražena mnohem dráž než se čekalo. Původně se odhadovala cena na 40 až 60 tisíc britských liber, nicméně zájemce si knihu odnesl za 95 tisíc liber (2,74 milionu Kč).
 
Ada Lovelace
 
Kniha ale má dost komplikovanou historii. Samotný popis totiž na základě Babbageho myšlenek sepsal italský matematik Luigi Menabrea (později byl italským premiérem). Ada pak tuto knihu přeložila a výrazně rozšířila, přičemž tento překlad byl ten, který se dražil. Právě toto rozšíření ji dělá tolik zajímavou. Ada přidala vysvětlující poznámky, další rovnice a především doplnila knihu o celý popis algoritmu pro výpočet Bernoulliho čísel. Jde tak o první známý zápis algoritmu pro počítač, a tak se tato mladá žena stala první známou programátorkou na světě.
 
Vydražená kniha Ady Lovelaceové
 
Dražená kniha je velmi vzácná, neboť je známo, že existuje jen šest kopií. Předpokládá se, že prvním majitelem dražené knihy byl její přítel Dr. William King, který do knihy napsal také několik poznámek. Ada zemřela v pouhých 36 letech na rakovinu.
 
Zápis prvního algoritmu na světě
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama