reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Komerční vesmírný program USA je ohrožen, podaří se do konce roku vyslat lidi k ISS?

12.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Komerční vesmírný program USA je ohrožen, podaří se do konce roku vyslat lidi k ISS?
Ruské Sojuzy jsou aktuálně jediný možný dopravní prostředek, jenž může na ISS vozit lidi. Především Američané a Rusové tak mají nyní velký problém, a sice jak zajistit to, aby mohli posádku stanice vyměnit ještě do konce roku. 
Poslední mise Sojuzu nevyšla a raketa kvůli poruše nedokázala dopravit svůj náklad na orbitu. Aktuálně jsou na ISS v rámci Expedice 56 tři astronauti, Němec Alexander Gerst, Američanka Serena Auñón-Chancellor a Rus Sergej Prokopjev. Ti obíhají Zemi už od 6. června tohoto roku a měli se do konce roku dostat domů vystřídání dvojicí astronautů Expedice 57. Ti ale nedorazili a po aféře s vyvrtanými otvory je tu další problém, a sice vyšetřit poslední událost, aby mohly Sojuzy zase létat. 
 
 
Kenny Todd (NASA, ISS) na konferenci řekl, že v plánu je stále návrat posádky z ISS v polovině prosince, což je jen několik týdnů, co vyprší životnost návratové lodi Sojuz. Poté už bude považována za nespolehlivou, neboť bude už trávit nebezpečně dlouhý čas v náročných vesmírných podmínkách. Stát se samozřejmě nemusí vůbec nic, ale dle Todda má životnost opravdu svůj význam a není radno ji podceňovat. Čili pokud by se měli astronauti v daném Sojuzu vracet až někdy v polovině ledna, měli by už mít důvod k nervozitě. 
 
 
Otázka tak je, zda se Rusům a Američanům podaří vše vyřešit tak, aby se to stihlo a posádka byla na ISS vyměněna přinejhorším do konce tohoto roku. O poruše motoru, kvůli které nová dvojice nedorazila, se zatím oficiálně nic bližšího nezveřejnilo, a tak nelze ani spekulovat o tom, jak dlouhá bude pauza mezi lety.  
 
Samotná stanice ISS v ohrožení není a neměla by být ani v případě, kdyby ji aktuální posádka bez náhrady opustila. Nicméně z ekonomického hlediska není zvláště pro NASA vůbec vhodné ji ponechat nevyužitou, však je ISS považována za projekt s hodnotou 100 miliard dolarů a lidé na její palubě také zajišťují služby pro komerční projekty, v jejichž rámci se třeba ze stanice vypouští satelity. Vedle toho chce mít NASA také nad stanicí dohled už jen z bezpečnostního hlediska. 
 
Podobná situace už přitom jednou nastala, a to už v roce 2011, v němž přestaly létat raketoplány. V tu dobu byl také problém s tím, aby byla posádka vyměněna včas před vypršením životnosti jejich Sojuzu a tehdejší manažer projektu Mike Suffredini uvedl, že ISS bude opuštěna v případě, že nový Sojuz nepoletí do poloviny listopadu. Nakonec se to stihlo, 13. listopadu startoval a vyměněná posádka dorazila zpět o týden později. 
 
Uvidíme ale, jaký bude další osud stanice ISS. Už v dubnu příštího roku skončí možnost vynášet astronauty NASA pomocí Sojuzů a pokud nebude připravena jiná možnost, nastane opět stejný problém. USA také plánuje, že ISS v roce 2025 přestane financovat z federálního rozpočtu a pronajme ji soukromým společnostem. Od toho nás ale dělí ještě řada let a nejsou vyloučeny změny. 
 


reklama