reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Korejské Plana Aero vyvíjí 6rotorový 6místný eVTOL, létat má za 6 let

18.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Korejské Plana Aero vyvíjí 6rotorový 6místný eVTOL, létat má za 6 let
Dalším elektrickým letounem s vertikálním startem pro lety na kratší vzdálenosti by mohl být model od jihokorejské společnosti Plana Aero. Ten má mít 6 sklopných rotorů a nebývale vysokou kapacitu až pro 6 osob bez pilota.
Kdy si myslíte, že eVTOL od Plane Aero začne létat?
V anketě šlo hlasovat od 18.10.2022 do 18.11.2022. Počet hlasujících: 13
Do roku 2028 včetně8 %
2029-203215 %
2033-203615 %
2037-20408 %
Nikdy54 %
Téma elektrický letounů s vertikálním startem (eVTOL) je živé a máme tu další společnosti, které prezentují své cíle. Před několika dny ukázala čínská společnost XPeng svůj dvoumístný eVTOL X2, nyní tu máme jihokorejskou společnost Plana Aero, která úspěšně zakončila jedno z investičních kol, ve kterém vybrala 9 milionů USD (např. od firem Schmidt, DSC Investment, Shinhan Asset Management, FuturePlay, Dt&Investment, Industrial Bank of Korea, Kibo Technology Fund a Xenoholdings Asia), čímž získala prostředky pro další pokračování vývoje jejího letounu.
 
eVTOL PLana Aero
 
V tomto případě to ale nemá být malé dvoumístné létací auto (příp. eVTOL), ale o něco větší záležitost. Tento eVTOL totiž pojme vedle pilota ještě dalších 4-6 pasažérů podle cestovatelské třídy. Letoun má mít 6 rotorů, čtyři jsou výklopné nahoru, dva zadní se pak sklápí dolů. Letoun má patřit do 700kg třídy, otázkou ale je, co to přesně znamená (vypadá to spíše na nosnost, než hmotnost prázdného letadla, což si opravdu neumím představit, jak by chtěli mít v tak nízké hmotnosti celý letoun včetně zdroje energie pro motory). Společnost hovoří o doletu 350 mil, což je zhruba 560 km, přičemž by mělo najít své využití např. i nad mořem. Pokud jde o rychlost, hovoří se o typické letové rychlosti 300 km/h, přičemž ta maximální má dosahovat až 350 km/h.
 
eVTOL PLana Aero
 
Velkou otázkou pochopitelně je, kdy se něčeho takového dočkáme. Společnost by chtěla demonstrovat prototyp v roce 2024 a ke komerčnímu nasazení chce dospět v roce 2028. Jak to ale u podobných startupů bývá obvyklé, asi bychom neměli očekávat splnění těchto termínů a být raději pesimističtější. Kdy si myslíte, že se toto objeví na nebi?
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama