reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kosmická loď Orion obletěla Měsíc a vrátila se do Kennedyho vesmírného střediska

3.1.2023, Kateřina Hoferková, aktualita
Kosmická loď Orion obletěla Měsíc a vrátila se do Kennedyho vesmírného střediska
První fáze kosmického programu Artemis může být považována za úspěšnou, do Kennedyho vesmírného střediska se navrátila kosmická loď Orion od NASA, která v listopadu startovala v rámci mise Artemis I.
Cesta k misi Artemis I byla dlouhá a strastiplná, nakonec ale v listopadu roku 2022 raketa Space Launch System (SLS) vzlétla a do vesmíru dopravila kosmickou loď Orion. Program Artemis otevřel NASA opět dveře k letu k Měsíci s astronauty, první mise ale byla nepilotovaná. Kosmická loď Orion se sama vydala na cestu k Měsíci dlouhou přes 2,2 milionu kilometrů - obkroužila Měsíc a nasbírala při tom cenná data, která se zúročí při dalších letech s posádkou.
 
 
Nyní se kosmická loď Orion vrátila zpět do Kennedyho vesmírného střediska na Mysu Canaveral na Floridě poté, kdy 11. prosince úspěšně přistála do vod Tichého oceánu. Pracovníci z NASA následně odstraní tepelný štít kosmické lodi a provenou podrobnou analýzu, jak moc jednotlivé části ovlivnil průlet atmosférou.
 
V kosmické lodi Orion se proletěla i figurína určená pro sběr dat, která pomohou upřesnit, jakým způsobem ovlivní let k Měsíci v Orionu budoucí astronauty. NASA vydala prohlášení, že úspěšné provedení mise Artemis I je velkým krokem kupředu v oblasti snahy o další průzkum Měsíce. Následující fází bude Artemis II, kdy raketa SLS vynese kosmickou loď Orion, aby tentokrát už s posádkou proletěla okolo Měsíce. Artemis II podle plánů neodstartuje dříve než v roce 2024, v roce 2023 by měla NASA oznámit členy posádky. Při třetí fázi programu Artemis astronauti na Měsíci přistanou a NASA bude slavit první návrat na Měsíc od roku 1972, kdy skončil kosmický program Apollo.
 


reklama