reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krachuje další krypto-projekt, o ochranu před věřiteli požádal Genesis

21.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
Krachuje další krypto-projekt, o ochranu před věřiteli požádal Genesis
Asi nikoho zvlášť nepřekvapí, že tu máme další velkou kryptoměnovou firmu, která vyhlašuje bankrot a žádá o ochranu před věřiteli dle kapitoly 11. Tentokrát jde o firmu Genesis, která měla nemalé problémy už po krachu fondu 3AC.
Situace na trhu s kryptoměnami je stále hodně napjatá. I když některé kryptoměny v posledních dnech vyletěly strmě vzhůru (ještě počátkem roku byl Bitcoin pod 17 tisíc USD, nyní je skoro na 22 tisících), dlouhodobě špatná situace má další oběť. Tou je kryptoměnová půjčovna Genesis, která má problémy už delší dobu. Nemalým zásahem byl už krach fondu 3AC (Three Arrow Capital) v květnu letošního roku, přičemž ten společnosti dlužil 1,2 mld. USD. Nedávno si přisadil i krach firmy FTX, který celou situaci na trhu dále zhoršil, a tak firma na začátku tohoto roku propustila 30 % zaměstnanců a scvrkla se na pouhých 145 lidí. Genesis je součástí Digital Currency Group (DCG), což je konglomerát více než 200 firem pracujících v oblasti kryptoměn.
 
Bitcoin
autor: MichaelWuensch, public domain (Pixabay)
 
Špatná situace Genesisu ovlivnila i další projekt Gemini Earn, kde investoři mohli nechávat vydělávat své kryptoměny a firma jim slíbila 7,4% úrok (projekt využíval služeb Genesisu). Okolo 340 tisíc uživatelů si však své prostředky nemůže vybrat už od listopadu loňského roku, kdy Genesis pozastavil možnost výběru a převod prostředků zpět zákazníkům společnosti Gemini. Právě ta je největším věřitelem společnosti Genesis, dluží ji 765,9 mil. USD. Celkový dluh společnosti Genesis největším věřitelům činí 3,6 mld. USD. CEO společnosti Gemini, Cameron Winklevoss, vyzval Barryho Silbert (CEO Genesisu) k odstoupení ze své funkce a nařkl ho z podvodu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama