reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krychlový robot nosí výměnné origami obleky

30.9.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Krychlový robot nosí výměnné origami obleky
Když si můžou měnit své svršky lidé, proč by to nemohli dělat i roboti? Alespoň tento robot z MIT dokáže střídat exoskeletony. Díky nim je pak schopný zastat hned několik funkcí a pohybovat se v různých prostředích. 
Cílem projektu skupiny vědců z MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory je vytvořit robotické zařízení, které bude schopné vykonávat několik rozdílných úkolů. Z toho důvodu vznikl drobný robot pojmenovaný Primer, který dokáže měnit svůj tvar a funkce pomocí převlékaní několika různých exoskeletonů - ty zajišťují robotickou metamorfózu. Robot je založen na projektu krychlových robotických zařízení, kterým se tým zabýval už v roce 2013.

Samotný robot se nachází ve středu exoskeletonu, který byl původně plochý plátek. Při působení tepla se ale robotův oblek poskládá do určitého a předem daného tvaru, takže z celého zařízení se může stát loďka, kluzák či kolo. Tvar exoskeletonu zkrátka určuje robotovu schopnost. Pokud chce robot svůj oblek sundat, je třeba, aby se ponořil do vody. 
 

Robot by tak mohl létat, koulet se či plavat na vodě. Všechy tyto úkony by se měly hodit v budoucnosti zejména pro průzkum vesmíru. Jeden z tvůrců a člen týmu z Massachusettského technologického institutu Shuguang Li vysvětlil, že takto by bylo možné poslat na Mars jen jednoho průzkumného robota se spoustou exoskeletonů. Kromě vesmíru by robot měl najít uplatnění při pátracích či záchranných akcích, protože by se mohl přizpůsobovat různým prostředím.

Zdroj: engadget.com 


reklama