reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kryptoměnová směnárna Binance a její šéf zažalováni za obcházení zákonů

29.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Kryptoměnová směnárna Binance a její šéf zažalováni za obcházení zákonů
Kryptoměnová směnárna Binance a její šéf Changpeng Zhao mají problém. Američtí regulátoři poslali firmu k soudu za to, že obcházela americké zákony, a za napomáhání svým uživatelům, jak se vyhnout některým nařízením.
Svět kryptoměn zasáhl další problém. Postarala se o to komise CTFC (Commodity Futures Trading Commission) a kryptoměnová směnárna Binance. Ta je největší na světě a nyní je zažalována spolu se svým šéfem (Changpeng Zhao) za to, že se snažila obcházet americké zákony. Firma byla založena v roce 2017 a podle žaloby minimálně od července 2019, ne-li dříve, umožňovala americkým zákazníkům nakupovat deriváty založené na kryptoměnách. V takovém případě člověk nekupuje samotnou kryptoměnu, ale jen uzavírá smlouvu, která odráží její aktuální cenu. Tyto obchody ale nejsou v USA bez příslušné registrace povoleny.
 
Changpeng Zhao
Changpeng Zhao, autor: Web Summit [CC BY 2.0], přes Flickr
 
Žaloba říká, že Binance neprovádí dostatečnou kontrolu státní příslušnosti svých zákazníků, což umožňuje, aby tyto obchody prováděli i lidé z USA bez registrace. Dokonce se měla aktivně postarat o to, aby bylo v databázi přepsáno několik stovek záznamů s americkou příslušností na "UNKWN", čímž chtěla vyjádřit, že státní příslušnost daného zákazníka je neznámá. Binance taková nařčení nepřekvapivě odmítá.
 
Hovoří se i o tom, že měl svým americkým zákazníkům dalšími způsoby pomáhat v obchodování na platformě tak, aby se na to nepřišlo. Binance měl také po svých zaměstnancích vyžadovat, aby s americkými zákazníky komunikovali pomocí šifrované aplikace Signal s automatickým mazáním zpráv, aby nešly dohledat. Nejasné sídlo firmy, které se schovává za holdingovou společností na Kajmanských ostrovech, důvěryhodnosti také moc nepřidává. Ještě připomeňme, že během roku 2021 zákazníci Binance investovali 34 bilionů USD.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama