reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Létající robot od IBM odletěl na Mezinárodní vesmírnou stanici

2.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Létající robot od IBM odletěl na Mezinárodní vesmírnou stanici
Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX startovala naposledy v pátek a na palubě vezla také robotí hlavu CIMON - Crew Interactive Mobile Companion. Toho vyvinula společnost IBM na základě platformy Watson s vlastní AI. 
IBM Watson bude nyní pobývat vedle lidských obyvatel Mezinárodní vesmírné stanice a stejně jako oni se bude muset orientovat ve stavu beztíže, kde neexistuje žádné nahoře a dole. To bude klást nároky i na jeho orientaci a na schopnost rozpoznávat tváře bez ohledu na to, z jaké orientace se na ně kouká. 
 
 
CIMON však není jen projekt IBM, která pro něj poskytla svou AI technologii Watson, ale také tu figuruje Airbus a Německé středisko pro letectví a kosmonautiku. Právě dnes CIMON na ISS dnes dorazí a v době psaní těchto řádků byla loď Dragon už na dosah robotické ruky stanice, která se chystala ji zajistit a přitáhnout si ji. 
 
Od CIMONa nelze očekávat zázraky a v zásadě půjde pouze o kameru v kulatém těle s displejem, která bude schopna se po stanici pohybovat pomocí ventilátorů. Právě v tom ale musí být CIMON dobrý, aby si zvolil vhodnou pozici ke sledování různých experimentů, čímž samotným astronautům ušetří práci, aby se o filmování nemuseli starat sami a mohli dělat něco záslužnějšího. 
 
IBM se snažilo vyhnout srovnání s filmovým HAL 9000, které se přímo nabízí, však ten také svou posádku neustále sledoval svým všudypřítomným červeným okem. Snad i proto má CIMON na displeji usměvavý obličej. Jeho celková hmotnost je 5 kg až na displejovou část je celý kulatý. 
 
 
O úvodní testování CIMONa se postará astronaut Alexander Gerst, na jehož hlas a vzhled byl robot ostatně trénován. Nejdříve spolu zkusí dohromady složit Rubikovu kostku, pak bude CIMON sledovat tvorbu krystalů v mikrogravitaci a k tomu ještě bude natáčet jistý složitý zdravotnický experiment, z nějž bude přenášet živé záběry. 
 
 
Umělá inteligence Watson si bude moci také poklábosit s posádkou ISS a z této interakce se bude také učit. Astronauti si tak budou moci s robůtkem nezávisle poklábosit, a ten jim tak pomůže i jako protistresový společník. CIMON na ISS vydrží snad alespoň několik let, takže je šance, že nakonec zanikne spolu s ní. 
 
Co se týče mise firmy SpaceX, ta na již použité raketě Falcon 9, na níž nedávno v dubnu startoval satelit NASA TESS, vypustila rovněž již použitou loď Dragon, která navštívila ISS v červenci před dvěma lety. Falcon 9 tak startoval jen deset měsíců poté, co se vrátil na zem, což je slušný výkon, a to šlo ještě o Block 4 a ne nejmodernější Block 5, jenž byl vylepšen i s ohledem brzkou znovupoužitelnost. 
 
Dragon zůstane spojen s ISS celý měsíc, jež se vrátí na zem s téměř 1300 kilogramy vědecké výbavy, která už na ISS není zapotřebí. 
 


reklama