reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Linuxová komunita je nemocná, aneb bojovníci za sociální spravedlnost řádí

24.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Linuxová komunita je nemocná, aneb bojovníci za sociální spravedlnost řádí
Podívejme se nyní do podivného světa vývoje linuxových kernelů, kde funguje celá komunita programátorů, která však byla nyní nakažena přijetím Code of Conduct (CoC) prosazovaným tzv. bojovníky za sociální spravedlnost. Nová doba.
V prvé řadě je říci, že se toto všechno týká vývoje nejrozšířenějšího operačního systému na světě, což především s rozmachem chytrých zařízení už dávno není nic od Microsoftu, ale právě Linux. A nyní se do tohoto světa propašovala politika, novodobý boj za tzv. spravedlnost ve společnosti a na druhé straně jsou pak vývojáři hrozící tím, že zruší poskytované licence na svůj příspěvek k projektu Linux Kernel, což by zřejmě mohlo mít nedozírné následky. 
 
 
 
GPL verze 2 (platná pro Linux Kernel) příslušnou klauzuli o zákazu tohoto odvolání licence neobsahovala, ale verze 3 už ano. Platná licence by tak dosud měla dávat možnost vývojářům z Linuxu vypreparovat svůj příspěvek a případně zažalovat za porušení vlastnických práv ty, kteří se dle toho nezařídí. 
 
Linuxová komunita byla založena jako tzv. meritokracie, čili společnost, v níž hrají roli především osobní zásluhy. Nyní se ale do opozice staví dne 16. září přijatý Code of Conduct (CoC), který se snaží změnit tradiční "tvář bílého, hetero a mužského programování". Tyto dvě věci by tedy v opozici nutně být nemusely, nebýt ovšem aktivit SJW (Social Justice Warriors), čili zmíněných "bojovníků", kteří mají v komunitě Linuxu také své silné zastoupení. A ti ihned poté odstartovali hon na některé hlavní vývojáře poukazujíc na jejich politické postoje. 
 
Čili nyní se má věc tak, že vývojáři obvinění na základě CoC se mohou bránit hrozbou stažení svého programátorského příspěvku na základě GPL verze 2, což také dělají. Nicméně pokud toto celé eskaluje, miliony až miliardy zařízení po celém světě se mohou stát náchylné na různé exploity a prostě útoky, a to kvůli čemu? 
 
Právě kvůli snahám importovat "spravedlivou společnost" do Linuxu, které trvají alespoň od roku 2015. Nyní se tak stalo a linuxový projekt akceptoval Code of Conduct, který prosazuje spravedlivé a přívětivé prostředí pro všechny bez ohledu na "věk, velikost těla, postižení, národnostní příslušnost, generovou identitu a vyjádření, zkušenosti, vzdělání, socio-ekonomický status, národnost" atd atd. Ano, posmívat se někomu na základě toho, že je malý, tlustý a brýlatý, to není hezké. Nicméně SJW v mnoha případech nemyslí na svou obranu, ale útok až hon na čarodějnice. 
 
 
Co třeba nějaký příklad? Sage Sharp, které se identifikuje jako “diversity & inclusion consultant, hufflepuff, non-binary agender trans masculine”, obvinilo Teda Ts'o z "obhajoby znásilnění". Tento termín se používá pro širokou škálu věcí od zpochybňování pravdivosti zpráv po schvalování hromadného znásilnění a v podstatě může zahrnovat cokoliv včetně nesouhlasu s daným obviněním. Ostatně i proto si příspěvek od Sharp vykoledoval typické reakce využívající stejný přístup: "Nazývat někoho obhájcem znásilnění je obtěžování a porušení CoC". Ostatně s tím lze souhlasit, protože Linux CoC zakazuje ponižující a hanlivé komentáře stejně jako osobní a politické útoky. 
 
Nyní to vypadá, že v Linuxové komunitě začínají mít navrch ne ti, kteří nejvíce umí, ale ti, kteří nejvíce křičí a obviňují. Velice krásně to ukazuje jeden z argumentů obhajujících zavedení CoC: "Pokud jste proti tomu, znamená to, že chcete, aby ženy, LGBTQIA+ a People of Color (nebudu překládat) byli obtěžovaní." Inu, kdo nejde s námi...
 


reklama