reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lodi Orion by nakonec mohly startovat na raketách komerčních firem

15.3.2019, Jan Vítek, aktualita
Lodi Orion by nakonec mohly startovat na raketách komerčních firem
Lodi Orion vyvíjí americká NASA a my jsme je měli pevně spojeny s raketami SLS (Space Launch System), které je měly vynášet do vesmíru. Nicméně jejich vývoj se už dlouho zadrhává a prodražuje, takže je ve hře nová možnost. 
NASA SLS tak má navázat na rakety Saturn V z programu Apollo, aby po dlouhé době dostala lidi za nízkou oběžnou dráhu Země a ke stejnému účelu jsou vyvíjeny i lodi Orion. Stále platí, že v červnu příštího roku má proběhnout test EM-1, v jehož rámci NASA vyšle Orion k Měsíci, ale tentokrát ještě bez astronautů. Nicméně toto datum je už ohroženo, jak se vyjádřil Jim Bridenstine (NASA Administrator). Dle něj by raketa SLS pro tento test nemusela být připravena, a tak pokud chce NASA test opravdu provést, měla by se už začít poohlížet po dalších možnostech. 
 
 
V úvahu ovšem připadají spíše jen dvě, a to United Launch Alliance a SpaceX, ovšem ani jedna z nich nemá možnost vypravit Orion na cestu k Měsíci na jeden zátah. Jak to tedy provést? 
 
Starty ze Země by v takovém případě byly dva, přičemž v jednom by se na nízkou orbitu vyslal Orion a v druhém pak samostatný raketový stupeň. Orion by se s ním na orbitě setkal, spojil, a získal by tím možnost se vydat k Měsíci. Je tu ale menší problém, Orion v aktuální podobě není schopen se na orbitě připojit k další raketě. 
 
Bridenstine tak uvedl, že NASA bude zkoumat své možnosti a během příštích týdnů se rozhodne, zda je taková cesta schůdná a pokud ano, kolik dalších prostředků si to případně vyžádá. Jejich přidělení pak bude muset jako obvykle posoudit Kongres. 
 
V případě mise EM-2 plánované na rok 2023 ale už nemusí být takový postup vhodný, protože ta počítá již s lidskou posádkou. Orion pak bude nejlepší vyslat na cestu k Měsíci rovnou, ovšem to už by mohla vedle SLS teoreticky zařídit také chystaná raketa Super Heavy firmy SpaceX. Záleží však na tom, zda od NASA dostane povolení pro takové mise. 
 
NASA už také uznala, že první části plánované stanice Lunar Gateway mohou být vynášeny do vesmíru také na cizích raketách, což také není pro program SLS dobrá zpráva. Čím větší zpoždění nabere, tím více mohou jeho práci přebírat jiné rakety. Prozatím ale vývoj SLS pokračuje, a to i v rámci schvalovaného rozpočtu NASA pro příští rok
 
Zdroj: Astronomy


reklama