reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Návrh rozpočtu NASA počítá se vzorky z Marsu, jiné mise ale utrpí

12.3.2019, Jan Vítek, aktualita
Návrh rozpočtu NASA počítá se vzorky z Marsu, jiné mise ale utrpí
Návrh pro příští rozpočet americké vesmírné agentury NASA potěší příznivce průzkumu planety Mars. Peníze navíc ale budou v tomto případě někde chybět, takže kdo potěšen naopak nebude?  
NASA Administrator Jim Bridenstine včera přímo v Kennedyho vesmírném centru na Floridě mluvil o návrhu rozpočtu agentury NASA pro rok 2020. Označil jej za mohutný a zdůraznil, že se v něm počítá především s aktivním průzkumem vesmíru, ale to odnesou jiné mise. A ještě aby ne, když návrh rozpočtu je o 500 milionů dolarů nižší, než kolik Kongres přidělil pro tento rok. A právě na rozhodnutí Kongresu záleží v případě financování NASA především. 
 
NASA SLS
 
Návrh rozpočtu pro příští rok byl sestaven za účelem řádného rozběhnutí programu "Moon to Mars", který počítá nejdříve s návratem na Měsíc a jeho případné využití pro dosažení Marsu, což se týká už lidských průzkumníků. Na oběžné dráze Měsíce by tak měla vzniknout plánovaná základna Lunar Gateway, jednak jako vstupní brána na samotný Měsíc, ale také jako odrazový můstek na Mars. 
 
Dále se v návrhu počítá s pokračováním financování raket Space Launch System (SLS) a lodí Orion, ovšem vývoj silnější verze SLS Block 1b bude pozdržen. A právě ta má být použita k vypuštění částí stanice Lunar Gateway do vesmíru a bez ní bude NASA muset spoléhat na služby soukromých společností, což by měla být asi především SpaceX a její chystané těžké rakety pro lodi Starship. 
 
Co se týče průzkumů planet či měsíců, Mars 2020 (nový rover) má zelenou a stejně tak Europa Clipper. Další peníze se našly také pro Mars Sample Return, čili misi plánovanou na polovinu 20. let, která má z Marsu přivézt vzorky. Ostatně jejich sběr je jedním z úkolů pro rover Mars 2020, takže bez dopravy vzorků na Zemi by se se značnou částí své mise ani nemusel obtěžovat. 
 
Zmíněné škrty se týkají očekávané observatoře WFIRST, což se tak trošku dalo očekávat. Ta měla studovat temnou energii, exoplanety a obecně zdroje infračerveného záření, přičemž to měl být velice důležitý partner pro vyhledávání zajímavých cílů pro další sledování pomocí teleskopu JWST. Kanada ale z projektu WFIRST vycouvala a Američanům se evidentně nechce vzít veškeré náklady na sebe.
 
Nicméně nakonec to všechno bude stejně záviset na rozhodnutí Kongresu, neboť WFIRST byl vyňat z návrhu rozpočtu i pro tento rok a přesto se do něj dostal. Je tak otázka, zda budou nakonec škrtnuty i mise PACE a CLARREO Pathfinder, jak stojí také v návrhu rozpočtu. První se má zabývat sledováním CO2 v atmosféře Země a druhá má prokopat cestu k finální observatoři CLARREO sledující změny klimatu. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama