reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lunární rover NASA bude vrtat do Měsíce a hledat vodu

20.12.2017, Jan Vítek, aktualita
Lunární rover NASA bude vrtat do Měsíce a hledat vodu
Ať už chce NASA postavit základnu u Měsíce, nebo přímo na něm, bude vhodné, když z něj bude získávat co nejvíce surovin pro její provoz. Alternativa je totiž jen jedna, a sice dovoz ze Země, a tak není divu, že se budou zkoumat dané možnosti.
Preziden Donald Trump ohlásil návrat Američanů na Měsíc s tím, že se počítá s vytvořením základny, která by posloužila i jako odrazový můstek k průzkumu dalších planet či těles Sluneční soustavy. Je pak jasné, že může být mnohem efektivnější získávat materiál a především vodu přímo z Měsíce a to možná i v případě, kdy by bylo nutné ji z něj vozit na základnu na oběžné dráze. Ve hře je nejen vzdálenost základny od Země, ale také její přitažlivost, již je třeba překonat s využitím mnohem více energie. Na druhou stranu jde také o zázemí, v čemž se Zemi nemůže nic rovnat. 
 
 
V každém případě je Měsíc důležitou zásobárnou vody, která je přítomna přinejmenším v kráterech, kam jen málokdy nahlédnou paprsky Slunce, pokud vůbec. A právě voda bude hlavní cíl nového roveru NASA, který je znám jako Resource Prospector, takže jeho název mluví za vše. Tento rover by měl startovat a dorazit na Měsíc někdy na začátku 20. let. 
 
Voda je ve vesmíru pro nás zcela zásadní surovina, neboť může posloužit pro potřeby nás samotných, čili pro pití/očistu i pro tvorbu kyslíku, který pak s vodíkem vytvoří raketové palivo. Vše, co k takovému využití vody potřebujeme, je dostatek energie. 
 
NASA doufá, že její Resource Prospector provede na Měsíci vůbec první "těžební misi", k čemuž je vybaven vrtačkou a malou automatickou vědeckou laboratoří pro analýzu vyvrtaných vzorků z hloubky až jednoho metru. Díky tomu dokáže zjistit, zda je na Měsíci ve zkoumaných místech vodní led, ale také jiné materiály jako amoniak, sirovodík, oxid uhelnatý či uhličitý nebo oxid siřičitý. Jde tak především o prvky dusík, síra a uhlík vedle vodíku a kyslíku z vody. 
 
Je nutné především zjistit, v jaké koncentraci se voda na Měsíci nachází a jak je rozmístěna. Může jít o velké podpovrchové ledovce nebo žíly táhnoucí se mnoho kilometrů, což by bylo pro naše účely nejlepší. Naopak malá a roztroušená depozita v měsíčním regolitu by bylo velice náročné využít. 
 
NASA aktuálně cílí na roky 2022 a 2023, kdy by chtěla svůj Resource Prospector poslat na cestu. Tato mise přitom není v porovnání s jinými podniky této agentury ani moc drahá a zatím přišla na cca 250 milionů dolarů. Otázka je, na kolik ještě přijde. 
 


reklama