reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mac Mini dle Tima Cooka ještě nejsou mrtvé

23.10.2017, Jan Vítek, aktualita
Mac Mini dle Tima Cooka ještě nejsou mrtvé
Apple stále nabízí počítače Mac Mini z pozdního roku 2014, které jsou tak už tři roky staré a založené na procesorech Intel Haswell. Přirozeně se tak objevují otázky, zda a kdy chce Apple tyto počítače přinejmenším aktualizovat. 
Aktuální počítače Mac Mini, které můžeme označit jako alternativu k počítačům Intel NUC a podobným ze světa PC, tak využívají teprve čtvrtou generaci procesorů Core, a to konkrétně modely Core i5-4260U, Core i5-4278U, Core i5-4308U a volitelně i Core i7-4578U. Dnes už přitom máme na trhu osmou generaci Core, čili Coffee Lake, a tak se nabídka Applu v tomto směru skutečně nedá označit za moderní. Na druhou stranu jsou procesory Haswell-ULT na dnešní dobu stále ještě slušně výkonné a nedá se říci, že by byly už zoufale zastaralé, ale tři roky jsou tři roky. 
 
 
K nelibosti svých fanoušků ale Apple z nabídky Mac Mini vyřadil čtyřjádrové procesory, které byly naposledy nabízeny ve verzi z roku 2012 a dnes jsou to pouze dvoujádrové, což platí i pro uvedený Core i7-4578U. Prostor pro vylepšení tu tak zcela jistě je, a to třeba s využitím čtyřjádrových Kaby Lake-H nebo rovněž čtyřjádrových, ale slabších i úspornějších Kaby Lake-U Refresh. 
 
Tim Cook nyní ve svém vyjádření pro tisk ohlásil, že jeho firma zcela jistě plánuje své Mac Mini vylepšit a že jde o důležitou produktovou linii, ovšem žádné podrobnosti zatím sdělovat nebude. Nám tak zbývají pouze spekulace s využitím toho, co má Intel aktuálně v nabídce. 
 
Pokud by se tak Apple chystal využít zmíněné Kaby Lake-U Refresh, mohl by nabídnout i čtyřjádrový Core i7-8650U s taktem 1,9 až 4,2 GHz, kde tak hraje obrovskou roli Turbo pracující s násobičem až 23x. Tento procesor má TDP 15 W, ale neobsahuje grafiku třídy Iris, kterou na mobilních a úsporných procesorech Kaby Lake se 4 jádry nenajdeme. Máme tu tak alternativu v podobě Core i7-7660U a podobných procesorů, které již mají Iris Plus 640, ovšem zase jen dvě procesorová jádra při stejném TDP 15 W. 
 
Další možnost je, že by si Apple vybral Kaby Lake-H, čtyřjádrové procesory s vysokým základním taktem, ale opět jen s HD Graphics a navíc s TDP 45 W, přičemž firma si může konec konců pochopitelně i počkat na další případnou mobilní generaci procesorů Intel, což by mohly být už první 10nm procesory. Konec konců, Apple je vysoce ceněný partner a Intel by si jej mohl vybrat jako jedno z prvních odbytišť pro své nové generace. 
 
Ostatně pokud Apple dosud nenabídlo aktualizované Mac Mini s procesory Kaby Lake-U, jež jsou tu už od začátku letošního roku, je pravděpodobné, že opravdu čeká na další generaci, což skutečně není Kaby Lake-U Refresh, ale právě spíše již 10nm procesory.  
 


reklama