reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Maďarští astronomové potvrdili přítomnost prachových mračen u Země

31.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Maďarští astronomové potvrdili přítomnost prachových mračen u Země
Tým maďarských astronomů a fyziků se zaměřil na údajný výskyt meziplanetárního prachu, který má obíhat kolem Slunce před i v závěsu za Zemí. Tento prach by tak byl naší obdobou Jupiterových Trojánů. 
O oblacích tvořených meziplanetárním prachem mluví astronomové už od roku 1961, ovšem ten může těžko obíhat Zemi, jak udává server Astronomy. Už ve zmíněném roce totiž o nich informoval polský astronom Kazimierz Kordylewski, který je našel v libračních bodech L4 a L5. 
 
domalovaný obláček prachu na noční obloze
 
Tyto gravitační body se nacházejí přímo na dráze Země a tvořeny jsou gravitačními silami jí samotné a Slunce. Pokud se v nich usídlí nějaké těleso, pak to bude obíhat Slunce vždy ve stejné poloze vzhledem k Zemi. Čili pokud jsou v L4 a L5 oblaka prachu, ten bude prostě obíhat Slunce na stejné dráze jako Země, a to buď daleko před ní, nebo za ní. Do bodu L2, který je neustále schován ve stínu Země, se ostatně plánuje vyslat Vesmírný teleskop Jamese Webba, nadějný to nástupce Hubbleova dalekohledu. 
 
 
 
Právě proto můžeme mluvit o naší obdobě Trojánů, planetek na dráze Jupiteru, které se dle svého pojmenování dělí na Řeky a bojovníky Tróje ze známé mýtické války. 
 
Trojáni - Wikipedia
 
Kordylewskiho mraky však nepatří mezi jasné objekty, které by bylo možné snadno spatřit, a tak se dlouho debatovalo o tom, zda vůbec existují. Maďarští astronomové a fyzici ale nyní sdělují, že tyto mraky jistojistě existují, a to na základě vlastních pozorování. 
 
Mluví však pouze o jejich potvrzení v libračním bodě L5. Pro tento účel byl nejdříve vytvořen počítačový model, dle nějž se určil způsob, jakým by bylo prach možné nejlépe detekovat. Dle toho byly použity lineární polarizační filtry před citlivým fotonovým detektorem nainstalovaným v soukromé observatoři Judit Slíz-Baloghové z Univerzity Loránda Eötvöse. Mrak v L5 není moc jasný, ale prokazatelně odráží polarizované světlo, které dle astronomů nemůže mít jiný původ než v oblaku prachu. 
 
Budou ale muset ještě konečně přesvědčit astronomickou komunitu, protože řada jejích členů měla za to, že takové mraky nemohou existovat, protože by je odfoukl sluneční vítr, nebo by je rozprášila gravitace jiných planet našeho systému. 

Zdroj: Astronomy


reklama