reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA dala zelenou, za tři roky se bude startovat k Trojánům

13.9.2018, Jan Vítek, aktualita
NASA dala zelenou, za tři roky se bude startovat k Trojánům
Ivan a Ondřej Trojan mohou být klidní, americké NASA pochopitelně jde o asteroidy Troján, které se pohybují na oběžné dráze Jupiteru a o nichž toho dosud moc nevíme. Právě proto se stanou cíli nových robotických misí. 
Trojány jsou dvě známé skupiny asteroidů, které se usídlily na oběžné dráze Jupiteru, a to před ním i za ním. Dosud byly prozkoumány jen velice málo, a to zvláště v porovnání se samotným Jupiterem a jeho měsíci. Však k této planetě se už vydaly sondy Pioneer 10 a 11, oba Voyagery a pak Galileo a nyní kolem něj létá Juno. Na Trojány jsme se ale mohli podívat leda tak prostřednictvím svých pozemských a vesmírných zařízení, přičemž tento pohled není nic moc vzhledem k tomu, že jde jen o malé asteroidy. 
 
 
Už dříve jsme informovali o jisté misi AJAX, jejímž cílem měly být právě Trojány, ovšem NASA v roce 2021 chce vypustit (i) jinou misi, a sice Lucy. Ta však bude patřit do stejné robotické třídy, kterou NASA označuje jako Discovery a jejím cílem bude rovnou šest asteroidů a navíc cestou k nim i Hlavní pás planetek. A co je naopak vědeckým cílem? Jako obvykle nic menšího než osvětlení vzniku samotné Sluneční soustavy. 
 
Trojány se usídlily v gravitačních centrech, jež máme k dispozici také my u Země. Je o librační body, které lze využít pro umístění vesmírných zařízeních. Jeden z nich se nachází vždy v zákrytu za Zemí na druhé straně od Slunce (L2) a plánuje se využít pro teleskop JWST. L4 a L5 jsou zase na oběžné dráze daleko před a za planetou a právě to jsou i místa, kde najdeme v případě Jupiteru Trojány. 
 
 
A dá se říci, že o nich víme dosud tak málo, že lze jednoznačně očekávat revoluci v tom, jak dnes chápeme tyto dvě oblasti plné planetek. Ty vždy nesedí na jednom místě a mnohdy oscilují právě kolem bodů L4 a L5, takže mají pak i velké orbitální inklinace až kolem 40 °. Známé je také jejich rozdělení na řecký (L4) a trójský tábor (L5) s příslušným pojmenováním významných těles po bájných hrdinech. 
 
 
Co se týče mise Lucy, ta byla pojmenována po dochované fosílii australopitéka a půjde o sondu vysokou 3,5 metru a širokou 13,5 metru s plně rozbalenými slunečními panely. Využije svůj vlastní pohonný systém, který sondě umožní navigovat se a provádět potřebné manévry. Její cíle najdeme v řeckém i trójském táboru a jde konkrétně o 3548 Eurybates, 15094 Polymele, 11351 Leucus a 21900 Orus v L4 a pak o 617 Patroclus a jeho souputník Menoetius v L5. 
 
 
Sonda bude sbírat informace o složení povrchu planetech, jejich geologii a také se její zařízení podívají na vnitřní strukturu. Ještě můžeme doplnit, že cestou Lucy narazí také na objekt 52246 Donaldjohanson z Hlavního pásu. Přístroje pro její misi už byly vyzkoušeny. Hlavní avionika bude využita z mise OSIRIS-REx stejně jako jeden hlavní vědecký přístroj a ostatní dva pak z New Horizons. A jak ukazuje obrázek nahoře, mise Lucy bude trvat dle plánu alespoň 12 let. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama