reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Made in Space: NASA sází na 3D tisk a sestavování zařízení přímo ve vesmíru

17.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Made in Space: NASA sází na 3D tisk a sestavování zařízení přímo ve vesmíru
NASA si už na palubě Mezinárodní vesmírné stanice vyzkoušela, jak v prostředí mikrogravitace probíhá 3D tisk. Nyní chce tuto technologii využít k tomu, aby mohla tvořit rovnou celé satelity přímo na orbitě. Výhody jsou zřejmé.
Na Mezinárodní vesmírné stanici bylo už vytisknuto přes 200 předmětů, které mohou tamní obyvatelé používat a nemusí je nákladně a zdlouhavě nechat vozit zásobovacími loděmi. V případě celých satelitů, které by se mohly na orbitě dotvořit, nebo by mohly tvořit další zařízení jsou však možné výhody ještě větší. Jde totiž i o to, aby se vynášená zařízení vešla do rakety, respektive do jejího aerodynamického krytu a také aby vydržela silné vibrace při startu. Pokud se budou tvořit až na orbitě, na nic z toho se tvůrci nebudou muset ohlížet. To samozřejmě za předpokladu, že bude existovat technologie, která to všechno umožní. 
 
Archinaut One
 
NASA minulý týden uzavřela s firmou Made In Space smlouvu, dle níž bude za 73,7 milionů dolarů vytvořen satelit Archinaut One, jenž pak bude vynesen na nízkou oběžnou dráhu. Daná firma si to vysloužila díky tomu, že u v roce 2014 dokázala ve vesmíru vytvořit první 3D objekt pomocí tisku a od roku 2016 už na ISS provozuje Additive Manufacturing Facility (AMF), čili prostě 3D tiskárnu. 
 
Jenomže tisknout na ISS je něco jiného než pomocí satelitu ve volném prostoru, kde je vzduchoprázdno a kde mohou značně kolísat teploty. Navíc prý bude nutné, aby tiskárna dokázala tvořit objekty, které jsou v některém ze svých rozměrů i větší než ona sama a Made in Space tvrdí, že už má vyvinutý systém, jenž to z hlediska technologie 3D tisku a robotiky zvládne. A že od NASA dostala v přepočtu téměř 1,7 miliardy korun, tak to vypadá, že daný systém vypadá skutečně funkčně. 
 
Co by ale samotný Archinaut One měl na nízké orbitě zvládnout? V plánu je to, že na místě vytiskne dva protilehlé nosníky, které budou mít na délku přes 10 metrů. A až budou hotovy, pak se podél nich rozvinou flexibilní solární panely, které tak budou moci tvořit 5x více energie, než by jinak zvládly běžné skládací panely na satelitu stejné velikosti. 
 
I tak by šlo jen o první krůček na cestě k celkově proměně toho, jak jsou stavěny sondy. Jde především o efektivitu využití materiálu, který lze vzít s sebou a využití prostoru na palubách raket. A kdo ví, možná to povede také k vytvoření celého systému pokrývajícího Sluneční soustavu, v němž bude figurovat i těžba, která zajistí potřebné suroviny pro továrny, jejichž prapředkem se může stát Archinaut One. S 3D tiskem se také už zcela vážně počítá v případě budoucích misí na Měsíc a na Mars. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama