reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Malí robotičtí brouci překonávají terén různými styly pohybu

13.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Malí robotičtí brouci překonávají terén různými styly pohybu
Roboti inspirovaní živočichy nejsou ničím novým, vědci z Univerzity Maryland však vyvinuli drobné robotické brouky, kteří se dokážou pohybovat například pomocí antilopích skoků, a překonávat tak různé druhy terénů.
Roboti nemusí být vždy velcí a silní, někdy se naopak hodí ti malí a mrštní. Vědci z Univerzity Maryland představili drobné roboty se čtyřmi nožičkami, kteří na první pohled připomínají brouky. Tito roboti byli vyrobeni technologií 3D tisku, která nabízí nejen v robotice nové možnosti designu. Díky 3D tisku tak nemusel zůstat návrh jen na papíru a mohly snadno vzniknout prototypy těchto robotů, kteří jsou navrženi pro zdolávání různých druhů obtížného terénu. Každý robot byl vytištěn jen v jednom kroku, pak se do boku každé ze čtyř nožiček musely už jen vložit 2milimetrové magnety, které zajišťují pohyb robota.

Inspiraci hmyzem bylo možné ve větší podobě vidět u mravenčího robota Antbo, tito robotičtí brouci jsou však dlouzí jen 20 milimetrů, širocí 5,6 milimetrů a neváží ani 2 gramy. Původně měl každý z robotů šest nohou, a skutečně se tak podobal zástupcům z hmyzí říše, vědci však museli počet nohou snížit, protože se s nimi nepracovalo dobře. A proto jsou roboti nyní už jen čtyřnozí.





Za celým projektem stojí Ryan St. Pierre a Sarah Bergbreiter z Univerzity Maryland, kteří chtěli v robotice využít schopnost drobného hmyzu zdolávat nejrůznější terény. Tento projekt byl představen na konferenci ICRA (International Conference on Robotics and Automation) ve Stockholmu.

Vědci experimentovali s různými druhy pohybu, aby zjistili, který je nejefektivnější na určitý typ terénu. Robotičtí brouci tak chodili, běhali několika způsoby nebo se kolébali přes různé povrchy. Každý z robotů má ve svých končetinách malé magnety, které rozpohybují robotovy nožičky, jakmile se zapne větší rotující magnet, který je umístěn vně. Podle toho, jak rychle se mění magnetické póly, se tak dá nastavit i rychlost kmitání robotických končetin.


Tímto způsobem vznikaly různé typy pohybu, které jsou inspirovány existujícími živočichy. Někdy se však končetiny těchto robotických brouků otáčí kolem dokola, takže připomínají stylem pohybu spíš malá kolečka, nechybí ani pohyb, který byl inspirován antilopími skoky. A právě antilopí způsob pohybu byl podle vědců ten nejúčinnější na rovný a nepříliš hrbolatý terén, na hodně obtížný povrch bylo naopak potřeba velmi dynamických pohybů.

Vědci z Univerzity Maryland pracují ale i na mnohem menší verzi robota. Tento robotický brouk s antilopími pohyby bude měřit jen 2,5 milimetru. Do budoucna chtějí vědci vyrobit ještě několik velikostí robotů na překonávání nejrůznějších druhů povrchů.

Zdroj: 3ders.org

reklama