reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mars Orbiter našel obrovská ložiska ledu

29.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Mars Orbiter našel obrovská ložiska ledu
NASA se může pochlubit dalším objevem, který učinila konkrétně její sonda Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Ta našla další obrovské ložisko vodního ledu pod povrchem rudé planety. 
Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) obíhá kolem Marsu už od roku 2006, takže měl dost času na jeho zkoumání pomocí své radarové výbavy. Právě díky ní se nyní hluboko pod severní polární čepičkou, a to asi 2 km pod povrchem, našla obrovská zásoba vodního ledu. Ta má být dle odhadů asi třetí největší na celé planetě a dle NASA jde pravděpodobně o pozůstatky dávno ztracených polárních ledovců, které Mars měl mít ještě když na něm tekla voda. 
 
 
Pokud by všechen led skrytý ve vrstvách v celém severním podzemním rezervoáru roztál, dokázal by dle výzkumníků zalít celý povrch Marsu vodou do výšky 1,5 metru. Zajímavé také je, jakým způsobem je led uložen. 
 
- klikněte pro zvětšení -
 
Data intepretovala American Geophysical Union, dle níž je led uložen ve vrstvách, a to střídavě s vrstvami písku. I tak jde ale většinou o led, který tvoří 61 až 88 procent celkového objemu dané oblasti. 
 
Geologové samotní jsou přitom z navrstveného ledu nadšeni, protože vrstvy obecně jim pomáhají zkoumat dávnou minulost, a tedy v tomto případě to, jak se na Marsu postupně měnily podmínky prostředí. Ale to teprve bude pořádně zkoumáno a jde i o jeden z úkolů pro rover mise Mars 2020.  
 
Skrytá voda ve velkých koncentracích by také mohla být nápomocna při příštích misích a kolonizaci Marsu. Jenomže v tomto případě jde o ložisko ukryté celé dva kilometry pod povrchem a k tomu by bylo složité se dostávat i na Zemi, natož pak na cizí planetě. To už může být mnohem lepší dobývat vodu z povrchu polárních oblastí, kde je vodní led smíchán se suchým ledem. 
 
 
Zdroj: Extremetech 


reklama