reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron začal s dodávkami 232vrstvých pamětí NAND

27.7.2022, Milan Šurkala, aktualita
Micron začal s dodávkami 232vrstvých pamětí NAND
Micron dále posouvá schopnosti paměťových čipů NAND. Oznámil totiž dodávky 232vrstvých variant, které přináší mnohem vyšší přenosové rychlosti i vyšší hustotu dat, tedy i menší rozměry na jednotku plochy při stejné kapacitě.
Společnost Micron oznámila, že zahájila dodávky 232vrstvých pamětí typu NAND. Oproti 176vrstvým modelům, které byly představeny v roce 2020, se počet vrstev zvýšil o 32 %, nicméně s dalšími vylepšeními je hustota dat dokonce o 45 % vyšší na jednotku plochy. Micron tak nově nabídne čipy o velikosti 11,5×13,5 mm, které jsou plošně o 28 % menší než předchozí generace. Dostáváme se nyní na hustotu 14,6 Gb/mm2, to ale zdaleka nejsou jediná vylepšení.
 
Micron 232vrstvý NAND
 
Zvýšila se i rychlost datových přenosů. I když při uvedení bude rychlost (ONFI) na stejných 1,6 GB/s jako u 176vrstvých modelů, později stoupne na 2,4 GB/s. Micron také slibuje o 75 % vyšší propustnost u čtení a dokonce o 100 % vyšší u zápisu. Využívají technologii Six-Plane TLC, která umožňuje větší paralelnost při čtení a zápisu (každá z těchto 6 úrovní může číst nezávisle na druhé, díky čemuž vzniká méně kolizí mezi čteními a zápisy, které mohou probíhat současně).
 
Micron 232vrstvý NANDklikněte pro zvětšení (vede na micron.com)
 
Díky menším rozměrům se můžeme těšit také na větší kapacity, a tak jeden čip může mít kapacitu 1 Tb a celé pouzdro pak až 2 TB. Nové čipy by si měly najít cestu do SSD (budou např. v SSD Crucial), úložišť v mobilních zařízeních, ale také do průmyslu nebo datových center.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama