reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft, Intel a desktop PC: přežijí spolu?

19.9.2013, Jan Vítek, článek
Microsoft, Intel a desktop PC: přežijí spolu?
V prvních dvou článcích našeho seriálu jsme se zaměřili na horké téma spojení Microsoftu a Nokie a dnes se podíváme na desktopové systémy. Mají desktopy tak, jak je známe, nějakou budoucnost? Nebo budou umláceny hordou tabletů a ultrabooků?

Windows 8.1: naděje do budoucna?


Nejbližší budoucnost přinese do desktopového světa operační systém Windows 8.1, jenž bude distribuován ve Windows Store a k dispozici bude jako aktualizace zdarma. Microsoft se v žádném případě nechystá vrátit vše zpět tak, jak to bylo u Windows 7, ale některé ústupky přeci jen udělal a především se chystá podstatným způsobem vylepšit Metro, jehož problémem je mimo jiné stále velmi slabá nabídka příslušných aplikací. Windows 8.1 tak přinese třeba kalkulačku v Metro stylu, aplikaci pro záznam zvuku a také jeho PC Settings by měly umět daleko více, abychom nemuseli neustále otevírat Ovládací panely.





Jaké jsou pak ony ústupky uživatelům volajícím po návratu klasického Start menu a podobně? Jsou především dva. Jednak se navrátí tlačítko Start do levého spodního rohu desktopové obrazovky, v níž bude možné deaktivovat vysunovací nabídky v rozích a pak si budeme moci vybrat, zda se po startu systému objeví ona, nebo jako předtím nová výchozí obrazovka prostředí Metro. Uvidíme, co všechno bude umět ono navrátivší se tlačítko Start, od nějž se očekává jen omezená funkčnost. Z desktopu také budem moci díky novému Quick Link menu (viz obrázek) nechat počítač vypnout, restartovat, či se podívat na jeho nastavení. Metro tedy nepůjde zcela deaktivovat, však to je základ UI ve Windows 8, ale vypadá to, že už bude díky ústupkům a novým funkcím daleko méně otravné.





Obrazovka Start bude také daleko více přizpůsobitelná a umožní si volit dlaždice ve čtyřech velikostech, nabídne více možností barevného schématu a také vedle fotografií i animovaná pozadí.




- tlačítko start a Quick Link menu s novými funkcemi ve Windows 8.1 - winsupersite.com -


Windows 8.1 také přinesou nového správce souborů, jenž bude spojen se službou SkyDrive, která slouží pro online ukládání a sdílení dat a dále se máme dočkat přepracovaného Windows Store s automatickými aktualizacemi aplikací a celkově vylepšenou funkčností. Microsoft si také začal více všímat monitorů s vysokým rozlišením. Jedná se o monitory s dpi kolem 200 (24" LCD s Full HD má cca 90) jež budou Windows 8.1 podporovat i díky nové funkci pro změnu měřítka zobrazení.

Zapomenout pak nemůžeme ani na nový Internet Explorer 11 přicházející i ve verzi pro Metro a přinášející rovněž podporu obrazovek s vysokým rozlišením, na nichž může lépe zvětšovat svůj obsah, vedle čehož přijde i podpora WebGL pro akceleraci 2D i 3D grafiky a otevřeného síťového protokolu SPDY.

Pak už není ani velkým překvapením, že aktualizovaná verze DirectX 11.2 bude určena pouze pro Windows 8.1 a případně Xbox One, přičemž systém Windows 7 a jeho uživatelé se tak budou muset spokojit s DirectX 11 a některými funkcemi z DirectX 11.1, jež byly dříve také prezentovány jako exkluzivní API pro Windows 8. Na tento přístup Microsoftu jsme ale ostatně již zvyklí již velmi dlouho a naposledy bylo velkým tématem API DirectX 10, které bylo určeno výhradně pro nepříliš oblíbené Windows Vista.





Windows 8.1 tedy nadějí do budoucna zcela jistě je, ovšem nadějí pro Microsoft, že se mu podaří skloubit mobilní platformy se stolními PC, jejichž vývoj neúprosně směřuje k tenkým počítačům All in One a dotykovému rozhraní. Vypadá to tedy, že uživatel s klasickým desktopovým PC na stole bude pro ostatní opět tím exotem, jakým býval kdysi před řadou let.
reklama