reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft nahradil svou xboxovou podporu neplacenými dobrovolníky

31.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Microsoft nahradil svou xboxovou podporu neplacenými dobrovolníky
Microsoft se rozhodl, že opět jednou trošku zredukuje své pracovní síly a nyní to odnesli pracovníci podpory Xbox. Ty přitom již nahradili "Xbox Ambassadors", pod čímž se ukrývají neplacení dobrovolníci.
Microsoft tak zkouší šetřit náklady a využít nadšení své xboxové komunity k tomu, aby si pomáhala navzájem. Je uvedeno, že ambasadoři nedostávají plat jako dřívější pracovníci podpory, ale rozhodně není vyloučeno, že je Microsoft nebude odměňovat nějak jinak, třeba novými hrami zdarma, atp. 
 
 
Někteří propuštění pracovníci podpory prý strávili poslední týdny trénováním svých nástupců z řad dobrovolníků. Program Xbox Ambassador přitom existoval již dříve a šlo o lidi aktivní na fórech Xbox jako moderátoři diskusí, kteří se starali o pořádek a také odpovídali na dotazy. Nikdy ale nesuplovali oficiální podporu Xboxu. 
 
Nicméně pro řady zaměstnanců Microsoftu to není celkově velký zásah, neboť lidí z podpory Xboxu byl celkově asi tucet a ti provozovali především účet @Xboxsupport na Twitteru. Lidé se ze stránek podpory Xboxu nyní dostanou nejdříve k AI chatbotu, který je podobně jako moderní telefonní podpora různých firem a institucí později může přepojit na komunikaci s lidmi přes Twitter nebo na samotná fóra. 
 
Samotný Microsoft odmítl potvrdit, že se pracovníků podpory Xboxu zbavil, přičemž tyto informace mají přicházet právě od nich včetně toho, že nakonec posloužili k vytrénování svých neplacených náhradníků. Většina z nich také pracovala pro Microsoft nepřímo, a to prostřednictvím firmy Affirma Consulting, ale fyzicky byli přítomni v kancelářích Microsoftu. 
 
Není divu, že jeden bývalý zaměstnanec uvedl, že tento krok nevyhnutelně přinese snížení kvality podpory a své tvrzení také podpořil. Před několika týdny, kdy oficiální podpora ještě fungovala, byly na @XboxSupport zodpovídány desítky dotazů uživatelů každý den a nyní se tam spíše jen sdílejí novinky světa Xboxu a tu a tam ambasadoři odpovídají na tweety s hashtagem #XboxAmbassador. 
 
Je ostatně očividné, že stálý zaměstnanec podpory pracující přímo v Microsoftu může mít lepší přístup k informacím, a může tak i lépe pomoci. Především ale odpovídá za svou práci, za niž dostává plat, zatímco ambasadory z řad nadšenců nikdo a nic opravdu nenutí, aby se dobře starali o problémy komunity. 
 


reklama