reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft přehodnotí podporu procesorů na systému Windows 11

29.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Microsoft přehodnotí podporu procesorů na systému Windows 11
Po ohlášení systému Windows 11 přišly zmatky spojené především s požadavkem na TPM a nejistotou ohledně toho, jakou hardwarovou konfiguraci a jaké funkce budeme pro nové Windows potřebovat. A sám Microsoft tyto zmatky přiživuje.
Už dříve Microsoft změnil svůj požadavek na TPM z verze 1.2 na 2.0, přičemž jsme se dozvěděli, že některé verze systému nebudou TPM vyžadovat vůbec. Půjde ovšem s největší pravděpodobností o verze přizpůsobené různým regionům či zemím, kde s TPM nepečou. 
 
 
Microsoft také přinesl seznam podporovaných procesorů Intel a AMD, kde kupodivu chyběly procesory Ryzen první generace a jejich vrstevníci z řad Intel Core 7. generace. Aktuálně tam stále chybí, ale to se může kdykoliv změnit, neboť Microsoft uznal, že skutečně není vyloučeno, aby byly mezi podporovanými. Ostatně jaký je rozdíl mezi generací Zen a Zen+, aby ta starší nemohla podporovat nový systém a ještě okatější je to v případě Intelu, kde od 6. až do 10. generace Core jde prostě od začátku do konce o 14nm Skylake. Jisté rozdíly tu ale přece být mohou a týkat se především často citovaných funkcí pro zabezpečení. 
 
Lidé tak pochopitelně na tyto skutečnosti upozorňovali a Microsoft nakonec na svém blogu uvedl, že hardwarovou podporu systému Windows 11 ještě přehodnotí. Ovšem nezaručuje, že procesory starší než Ryzen 2000 a Core 8. generace budou mezi podporovanými. Co ale firmu přimělo k tomu, aby zde udělala tlustou čáru? Jde o tři důvody. 
 
Jednak je to bezpečnost a Microsoftu jde o hardware, který dokáže využívat technologie a funkce jako Windows Hello, Device Encryption, virtualization-based security (VBS), hypervisor-protected code integrity (HVCI) a Secure Boot. Ty prý dokáží o 60 % snížit riziko vystavení malwaru, a proto procesory pro Windows 11 musí mít dle požadavků podporu TPM, Secure Boot, VBS a jeho specifických schopností. 
 
Dále jde o spolehlivost a využití nového modelu Windows Driver, který má zajistit vysokou stabilitu systému a nakonec tu máme kompatibilitu, přičemž zde Microsoft o ní mluví v souvislosti s hardwarovou konfigurací vyžadující 1GHz dvoujádrové CPU, 4 GB paměti RAM a 64 GB na disku/SSD.
 
To vše mají krom novějších procesorů AMD a Intel splňovat také SoC Qualcomm řad Snapdragon 7 a 8.  


reklama