reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 11 přijdou i ve verzích nevyžadujících TPM, nebudou však pro všechny

28.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Windows 11 přijdou i ve verzích nevyžadujících TPM, nebudou však pro všechny
Microsoft způsobil velké pozdvižení, když zveřejnil hardwarové požadavky pro Windows 11, kde najdeme i TPM 2.0. Dozvídáme se ale, že na svět mají přijít i speciální verze systému, které však nebudou určeny pro široký trh.
Microsoft požadavkem na TPM vytvořil pro scalpery další oblast zájmu, kde mohou zkoušet své nechvalně známé umění skupovat zboží za účelem jeho přeprodeje za zvýšené ceny. Jde o TPM moduly, které budou zřejmě potřebovat téměř všichni, jejichž systém nepodporuje fTPM. Moduly TPM 2.0 jsou tak pro scalpery nový zlatý důl, i když s rizikem, že Microsoft nakonec své požadavky přeci jen upraví, ale zatím to nevypadá, takže TPM 2.0 moduly s někdejší cenou 15 USD se nyní nabízejí i za absurdních 176 USD. Ceny přitom rostou, takže je zřejmé, že jsou TPM moduly za několikanásobné ceny nejen nabízeny, ale také prodávány.

Máme tu už také seznam podporovaných procesorů Intel a AMD, kde se už nenachází procesory, které přišly na trh v roce 2017, a jsou tak ještě relativně moderní. Server THW také připomíná, že Windows 11 nebudou podporovány ani počítači Surface Studio 2 samotného Microsoftu, které jsou stále prodávány i s procesory jako Core i7-7820HQ. A dle Microsoftu je už o finální požadavky na systém. 
 
 
Dříve také Microsoft do hardwarových požadavků zanesl TPM verze 1.2, ale poté ještě přitvrdil na verzi 2.0, což jen dále omezilo okruh podporovaného hardwaru. Nyní přitom firma ohlásila, že si chystá i jisté speciální verze systému Windows 11, které žádný TPM vyžadovat nebudou. 
 
 
Nepůjde tak o verze Windows 11 dostupné širokému okruhu uživatelů a je otázka, zda ty budou použitelné mimo jejich oficiální a původní určení. Pokud ano, je prakticky jisté, že se dostanou na veřejnost, ovšem na druhou stranu také může jít o verze systému určené pro Čínu či jiné země, kde se TPM nepoužívá, nebo je dokonce zakázáno. 
 
Je ale pravděpodobné, že se najdou i způsoby, jak v konečné verzi Windows 11 obejít požadavek na TPM 2.0, které už v aktuálně dostupné verzi prý existují. A pak je otázka, jak to bude s procesory Ryzen 1. generace, Intel Core 7. generace a staršími, které už nejsou v seznamu podporovaného hardwaru. 


reklama