Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft přináší Windows jako aplikaci na Apple macOS, iPadOS a iOS

23.11.2023, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft přináší Windows jako aplikaci na Apple macOS, iPadOS a iOS
Od doby, co Apple přešel na vlastní procesory řady M, není podporován Boot Camp a snadná instalace Windows na tyto počítače. Nyní ale Microsoft přichází s alternativním řešením v podobě aplikace.
I když notebooky Apple MacBook mají svůj vlastní operační systém macOS, některým lidem přijde vhod možnost instalace jiných systémů např. jako virtuálního stroje nebo přímo. Boot Camp umožňoval přímou možnost, ale procesory Apple Silicon už nepodporuje, takže další možností je virtuální stroj a jiná podobná řešení. Zde máme bezplatný Wine, VirtualBox, ale také dražší VMWare Fusion (Fusion Player je ale zdarma) nebo za předplatné Parallels a mnohé další. Microsoft však přišel s další zajímavou možností, jak dostat Windows nejen na Macy, ale dokonce i na tablety iPad a telefony iPhone. Uvádí totiž aplikaci Windows App pro tyto systémy. Ta je prozatím k dispozici jen jako velmi omezené Preview.
 
Windows App pro macOS
 
V podstatě je to ale jen rozhraní ke službám Azure Virtual Desktop, Windows 365 a Microsoft Dev Box, s omezením jsou dostupná připojení i k vzdálenému PC a desktopovým službám. Tato aplikace je pro Apple ale k dispozici pouze přes TestFlight, který má omezenou kapacitu, takže kdo dřív přijde, ten má větší šanci, že se na něj dostane. Prozatím jde tedy o testovací provoz, což není k dispozici pro každého (nemluvě o tom, že pro většinu funkcí potřebujete předplatné u Microsoftu). Po instalaci aplikace se tak uživatel musí přihlásit ke svému účtu Microsoft, kde si pak vybere, ke které službě se vlastně chce připojit. Velmi podobně to funguje jak pro macOS, tak i iPadOS a iOS. Zde ještě připomeňme, že podobná funkčnost je dostupná také přes prohlížeč (Windows 365 Cloud PC).
 
Zdroj: imore.com, microsoft.com, obrázek (autor: L, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.