reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft připravil podporu x86-64 pro Windows on ARM

18.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Microsoft připravil podporu x86-64 pro Windows on ARM
Microsoft dle Neowin připravuje podporu softwaru pro x86-64 na zařízeních označovaných jako Windows on ARM. Jde tak o již známé mobilní počítače, na nichž běží plnohodnotné Windows s příslušnými aplikacemi, ale ne na procesorech x86. 
Jde o překvapivou zprávu vzhledem k tomu, že v roce 2016, kdy se připravovala první zařízení Windows on ARM, ním Miguel Nunes ze společnosti Qualcomm sděloval, že podpora softwaru ve verzi x86-64 nebude. To prý především kvůli architektuře procesorů ARM, na nichž by takový software byl v emulaci až příliš pomalý, a to s ohledem na malé registry a celkově omezené hardwarové prostředky. Procesory ARM prostě nejsou k tomu určeny, a právě i proto je ohlášená podpora x86-64 celkem překvapivá. Umožnilo by to na daných zařízeních provozovat aplikace, které jsou dostupné výhradně v 64bitové verzi, což je třeba Adobe Premiere Pro. 
 
 
Dle Neowin by mohla být podpora x86-64 na ARM spuštěna až někdy v první polovině roku 2021, takže do té doby uplyne ještě hodně vody a mnohé se může změnit. Insideři by si ji ale mohli vyzkoušet už příští rok. 
 
Právě proto je nyní i brzy na to, aby se řešily technické podrobnosti. Mělo by jít o nějakou zcela novou technologii emulace, ovšem co by se dalo předpokládat, je to, že běh 32bitových aplikací pro Windows na ARM bude svižnější než 64bitových a že to celé je v podstatě otázka výkonu.
 
Nicméně do roku 2021 by také mohl dorazit nový a ještě neznámý hardware, který by to mohl změnit. Ostatně i aktuální procesory Qualcomm Snapdragon 8cx, což platí i pro mírně upravené čipy Microsoft SQ1, jsou vyrobeny speciálně pro třídu Windows on ARM. Na druhou stranu, dle Neowin by měla podpora x64 aplikací fungovat na všech generacích Windows on ARM až po původní verze se Snapdragonem 835, takže nemá být závislá na konkrétním hardwaru. To ale samozřejmě neznamená, že x64 bude na starém Snapdragonu fungovat použitelným způsobem. 
 
A pokud to vše Microsoft dotáhne do konce, bude moci konečně říci, že má plnohodnotné Windows s podporou všech aplikací i pro ARM, což dosud nikdy tvrdit nemohl. Navíc lze očekávat, že se pochlapí také společnost Qualcomm, která ostatně už jednou předvedla velký výkonnostní skok v případě přechodu ze Snapdragonu 850 na 8cx. Ovšem i model 850 byl znamenal velký pokrok oproti jemu předchůdci. 
 
Zdroj: Neowin


reklama