reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft umožní linuxovým aplikacím běžet pod Windows 10 i DirectX

20.5.2020, Jan Vítek, aktualita
Microsoft umožní linuxovým aplikacím běžet pod Windows 10 i DirectX
Prezident Microsoftu si nedávno sypal popel na hlavu, že nepřátelský přístup jeho firmy ke světu Open Source byl chybný a je vidět, že vztah Microsoftu je nyní velice odlišný. Ukazují to i novinky z Build 2020. 
Microsoft tak právě pořádá konferenci Build 2020, kde se vývojáři dozvídají i o velkých změnách ohledně funkcionality linuxových aplikací pod Windows 10, které jim mají značně usnadnit život. V prvé řadě přichází možnost hardwarové akcelerace pomocí GPU, a to v rámci Windows Subsystem for Linux 2 (WSL2) a WSL obecně pak dostane možnost provozovat linuxové aplikace včetně jejich grafického rozhraní (GUI). 
 
 
Podrobnosti o tomto tématu naleznete na blogu DirectX Heart Linux, kde je popisuje Steve Pronovost (Partner Development Lead). Ten tak upozorňuje, že nyní WSL zvládne toliko konzolové linuxové aplikace, čili brzy budeme moci pod Windows 10 a WSL spustit i linuxové aplikace s grafickým rozhraním a využívat navíc i akceleraci pomocí GPU, a to vedle DirectX také pomocí API OpenGL, OpenCL a CUDA. 
 
Právě to zajistí WSL2, jenž se začne na veřejnost dostávat ještě během tohoto měsíce. Poté se nejdříve Insideři, a to ti odvážnější v rámci Fast Ring, dočkají podpory GPU akcelerace. Microsoft se také chystá někdy později ještě podrobně představit celý svůj koncept podpory linuxových aplikací a jejich GUI, takže to evidentně nebude hned. 
 
Následně tu máme ještě novinky z oblasti PowerToys, čili znovu oživené třídy malých a výkonných nástrojů, které se dostávají do nabídky systémů Microsoftu. 
 
 
Ten přidal dva nové nástroje, a sice PowerToys Run a Keyboard Manager. První z nich poslouží pro rychlé spouštění pomocí zadávacího řádku, který se objeví po stisknutí kombinace Alt+Mezerník. Nejde přitom pouze o spouštění, ale také o vyhledávání nebo i rychlé řešení jednodušších početních úloh. Poslouží k tomu různé standardizované výrazy, na jaké můžeme být zvyklí třeba při vyhledávání pomocí Googlu.  
 
 
Keyboard Manager zase nabídne možnost přemapování naší klávesnice a používaných zkratek. Změny se ovšem projeví pouze v tehdy, když tato utilita v rámci PowerToys běží v pozadí, čili nové nastavení nenahrazuje a nemění výchozí mapování klávesnice. 


reklama