reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft v USA lobuje proti právu občanů na opravu

17.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Microsoft v USA lobuje proti právu občanů na opravu
Pokud jde o právo na opravu v USA, obvykle se řeší především společnost Apple a její snahy mu oponovat. Nyní tu ale máme Microsoft, který se také ukazuje jako společnost, které nevoní právo občanů opravovat si vlastní hardware a nejen ten.
Ostatně právo na opravu se v USA zdaleka netýká jen hardwaru či elektroniky obecně, ale velice se řeší také zemědělské stroje a zvláště pak značka John Deere. Tato firma stejně jako Apple chce mít veškeré opravy pod palcem, a to pochopitelně z toho důvodu, že jde o další způsob, jak si zajistit příjem. Apple zase prosazuje svůj program AppleCare, který zákazníkům možná poskytne bezstarostný servis, ovšem ti si to také zaplatí. Pokud by však někdo chtěl si svůj poškozený MacBook či iPhone opravit sám nebo využít blízký neautorizovaný servis, a že taková oprava s trochou zručnosti opravdu nemusí být těžká, najde najednou ve firmě Apple hlasitého oponenta. 
 
 
 
Výrobci stojící proti tzv. Right to Repair samozřejmě nikdy nepřiznají, že jim jde primárně o zisk a mluví veskrze o to, aby zajistili to nejlepší pro své zákazníky a bojovali i proti přílivu nekvalitních falešných dílů. Tak či tak, zákazníkovi se tím pádem značně omezují možnosti, jak nakládat s jím vlastněnou věcí. Nejde však pouze o to, že by byla oprava ztížena nedostupností dílů či neochotou podělit se o servisní manuály, ale o to, že Apple a jiné společnosti se snaží zavádět opatření, které neautorizovanou výměnu dílů znemožňují, a to v případě firmy Apple pomocí čipu T2. Ale co Microsoft? 
 
Zdroje blízké poslanci Jeffu Morrisovi (demokrat) dle MSPowerUser uvádějí, že Microsoft se na něj obrátil se zajímavou nabídkou. Podpoří vzdělávací program STEM (podpora technicky zaměřených oborů), ale s podmínkou, že poslanec utne podporu práva občanů na opravu. Pak už sám Morris se zmínil, že pokud připravovaný zákon Right to Repair projde, Microsoft chce na oplátku přestat prodávat tablety Surface ve státě Washington, či alespoň tím hrozil už několika lidem. 
 
Uvidíme, zda se k tomuto tématu Microsoft oficiálně vyjádří, a tak zbývají spekulace, že si připravuje podobnou službu, jako je AppleCare. Dle průzkumů přitom 87% spotřebitelů v USA žádá své právo na opravdu a snahy firem toto právo odepřít považuje za nepřátelské a dokonce jdoucí proti demokratickým principům. 
 
Zdroj: MSPowerUser  


reklama