reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft ve videu ukazuje nový design Windows 10

20.3.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Microsoft ve videu ukazuje nový design Windows 10
Produktový šéf Microsoftu Panos Panay zveřejnil video na oslavu 1 miliardy zařízení s Windows 10. Zajímavé je především kvůli tomu, že obsahuje ukázky nové verze systému po redesignu. Proměnou prošel Průzkumník nebo nabídka Start.
Microsoft tento týden oznámil významný milník, o kterém se spekulovalo již týdny předem: 1 miliardu zařízení s Windows 10. K oslavě vytvořil tým zaměstnanců video, které na svém instagramovém účtu sdílel Panos Panay, šéf produktů (CPO) v Microsoftu. Video nejprve nabízí bleskurychlý průlet některými předchozími verzemi operačního systému, ale nejzajímavější je jeho druhá polovina, která přináší náhled do blízké budoucnosti. Vývojáři totiž připravují redesign, který by se měl týkat prakticky celého systému – počínaje přihlašovací obrazovkou. Všimnout si můžete také nové, barevnější sady ikon, o které se psalo již dříve.
 
 
Velmi radikální změnou projde Průzkumník Windows. Zjednodušené uživatelské rozhraní nezahrnuje adresní řádek, za což možná někteří uživatelé Microsoft zrovna nepochválí. Není ovšem vyloučeno, že tato možnost bude dostupná alespoň v nastavení. Ještě hlouběji by měl být integrován OneDrive, ale překvapivě můžeme ve videu zahlédnout i konkurenční cloudové úložiště Google Drive. Jiný design, ale také možnosti, získá kontextová nabídka, která se otevře po kliknutí pravým tlačítkem myši.
 
 
Video potvrzuje také dříve avizovanou změnu v nabídce Start. Všimnout si můžeme menšího počtu živých dlaždic, základní prvky tohoto menu ovšem zůstávají nezměněny. Tmavý režim by měl převléknout do tmavých barev více částí operačního systému než doposud. Zatím není vůbec jasné, kdy se nový design dostane do Windows 10 (a speciální verze Windows 10X určené pro mobilní, dvoudisplejová zařízení). Vzhledem k tomu, že zatím nezačalo ani testování v programu Insiders, to nejspíš bude trvat mnoho měsíců. Podle některých spekulací vyjde aktualizace až v příštím roce.
 
 


reklama