reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft zkouší placené služby pro správu Windows 10

3.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Microsoft zkouší placené služby pro správu Windows 10
Před vypuštěním finální verze Windows 10 jsme se dozvěděli, že ta bude pro uživatele Windows 7 a 8 zdarma. To však spustilo hlasy, že Microsoft nás pouze připravuje na to, abychom za systém nakonec platili pravidelně.
Z Microsoftu se bezesporu stala společnost, která z velké části nespoléhá na jednorázový prodej softwaru, ale na jeho distribuci v rámci (online) předplacených služeb. Neplatíme tak za jednotlivé verze, ale za čas, který máme vyhrazen pro jejich používání. Dle některých názorů tak měl či ještě má dopadnout samotný operační systém Windows, což tedy zatím nehrozí, ovšem něco se přeci jen chystá. 
 
 
Microsoft si dle zatím nepotvrzených zpráv chystá novou službu, a sice Microsoft Managed Desktop, která v podstatě převede veškerou správu počítače na něj, a to za měsíční úplatu, jak uvádí server ZDNet. Tato nabídka prý vznikla kvůli tomu, že někteří IT zákazníci nejsou spokojeni s aktualizačními cykly systému Windows 10 (2x za rok velká aktualizace), které přináší řadu problémů se stabilitou či kompatibilitou a IT oddělením přináší problémy s jejich vlastními plány. 
 
Otázka je, jakým způsobem to může Microsoft vůbec vyřešit, však pokud IT oddělení nějaké firmy nedokáže uspokojivě řešit aktualizace svých vlastnoručně spravovaných počítačů, co se může zlepšit na tom, když to zcela přenechají Microsoftu? 
 
Dle Stephena J. Vaughan-Nicholse z ComputerWorldu bude Microsoft Managed Desktop v podstatě "desktop jako služba" a jde o snahu posunout se směrem od tradičních podob instalovaných operačních systému směrem k tenkým klientům. Můžeme si tak představit, že mnohé funkce budou spravovány v cloudu, takže si můžeme představit takovou obdobu Chrome OS. Ovšem kvůli rychlé odezvě budou zásadní funkce systému běžet stále na lokálním hardwaru. 
 
Nicméně zatím není jisté, zda Microsoft tuto funkci vůbec nabídne běžným spotřebitelům a nezůstane tak pouze u nabídky pro firmy. Nevypadá to však, že by běžní spotřebitelé o takovou funkci měli mít zájem anebo že by jim mohla být vůbec prospěšná. 
 
Na nabídku Microsoft Managed Desktop se dá ale také nahlížet tak, že jde v podstatě o zákazníky placený lepší servis, který řeší nedokonalosti samotného systému, jejž si už tak jako tak zaplatili. Microsoft totiž už dávno zrušil své testovací oddělení a vytvořil si armádu dobrovolných tzv. Insiderů, kteří zkouší neodladěná sestavení systému. To se zrovna neosvědčilo jako lepší přístup, ale především je tu také nový model nabízení aktualizací, který je dříve či později na počítač dostane. Díky tomu jsou počítače s Windows 10 aktualizovány pravidelně a neexistuje už tolik počítačů se zastaralými verzemi systému otevřenými útočníkům. Na druhou stranu to zase dělá problémy ve smyslu, že mnohé dříve fungující věci nová verze pokazí a Microsoft se toho nyní snaží využít a vydělávat více na nedokonalosti vlastního OS. 
 
Zdroj: ZDNet


reklama