Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mise ExoMars se kvůli koronaviru a dalšímu testování posouvá na rok 2022

12.3.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Mise ExoMars se kvůli koronaviru a dalšímu testování posouvá na rok 2022
Evropská kosmická agentura a Roskosmos se rozhodli odložit start mise ExoMars. Ta se nyní přesouvá na rok 2022, a to jak z důvodů nedostatečného otestování některých systémů, tak i kvůli současné situaci v Evropě, kterou zavinila epidemie COVID-19. 
Ruský Roskosmos a Evropská kosmická agentura (ESA) pracující na vývoji a testování sondy ExoMars odkládají start mise, která má za úkol zkoumat povrch Marsu, o dva roky později. Původně bylo plánováno, že sonda bude k rudé planetě vyslána už v tomto roce. 
 
Sonda pro misi ExoMars by se tak svého letu měla dočkat někdy v období od srpna do října roku 2022, kdy budou opět vhodné podmínky pro vypuštění. Kosmická loď by se k rudé planetě měla dostat někdy okolo poloviny roku 2023. Vesmírné agentury oznámily, že zpoždění je způsobeno tím, že některé části systému ještě vyžadují testování. Týká se to zejména padáků, s nimiž to ani v létě minulého roku nevypadalo nejlépe, protože testy se nedařily a docházelo k selhání
 
 
Samotné průzkumné robotické vozítko bylo pojmenováno jako Rosalind Franklinová. Spolu s roverem je na misi připravena i přistávací platforma a nosná raketa Proton, to ale neplatí o dvou padácích, které mají sloužit ke zpomalení při klesání a přistávání na Marsu. Nové testy padáků o rozměrech 15 a 35 metrů by se měly konat v březnu v Oregonu. 
 
Kosmické agentury také uvádějí, že za zpoždění může i zhoršení epidemiologická situace v evropských státech. To způsobilo, že jejich vědci a odborníci prakticky nemají možnost cestovat, což by pro misi představovalo problém, pokud by se měla uskutečnit již v tomto roce. 
 
Vhodné podmínky k vyslání kosmické lodi ze Země na Mars jsou pouze zhruba každé dva roky, kdy jsou na svých oběžných drahách planety vhodně uspořádány. Původně měl být rover vyslán na rudou planetu dokonce už v roce 2018, ale i tehdy došlo ke zpoždění. V roce 2016 se ale povedlo kosmickým agenturám ESA a Roskosmos vyslat k Marsu první část mise ExoMars, a to atmosférickou sondu pro monitorování vzácných plynů na Marsu. 
 
Sonda mise ExoMars by mohla pomoci poodhalit, jestli se objevily na rudé planetě někdy v minulosti známky života. Dále bude mít za úkol zkoumat historii vody na Marsu, rover bude schopný zavrtat až dva metry do hloubky a odebírat vzorky horniny. Jeho cíl tak bude podobný, jako je tomu u plánovaného roveru Perseverance od NASA, který by měl k Marsu vyrazit tento rok. 
 
Zdroj: engadget.com