reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Příští rover pro průzkum Marsu se bude jmenovat Perseverance

8.3.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Příští rover pro průzkum Marsu se bude jmenovat Perseverance
Kosmický rover od Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku, který se tento rok připravuje na dalekou cestu k Marsu, dostal své oficiální jméno. Z mnoha návrhů byl nakonec v několikakolové soutěži vybrán název Perseverance.
NASA představila oficiální název pro budoucí robotický rover spadající pod misi Mars 2020. Průzkumné vozidlo dostalo jméno Perseverance, což v překladu znamená vytrvalost. Nový rover doplní současné průzkumné vozidlo Curiosity, které nedávno pořídilo dosud největší a nejdetailnější panoramatický záběr povrchu Marsu
 
Pro výběr názvu nového roveru pořádala NASA v průběhu roku 2019 celostátní soutěž. Od studentů ze všech koutů země bylo podáno více než 29 000 různých návrhů na jméno průzkumného vozidla. Tyto návrhy byly posouzeny 4 700 dobrovolnými porotci a než přišla řada na hlasování veřejnosti, bylo vybráno 155 názvů do semifinále. Veřejnost pak svým hlasováním určila devět finalistů. Tato jména nakonec posoudili pracovníci NASA a konečnou volbu učinil Thomas Zurbuchen z NASA. 
 
 
Vítězný návrh Perseverance vymyslel žák druhého stupně jménem Alex Mather z okresu Fairfax County ve státě Virginie. Jím pojmenovaný rover Perseverance má být vypraven k Marsu letos v červenci a hlavním úkolem mise bude hledat, sbírat a také i uchovávat zajímavé vzorky půdy a kousky hornin, které by měly být určeny pro pozdější možné zkoumání a analýzu na Zemi. Mise Mars 2020 by mohla mimo jiné například poodhalit tajemství možnosti existence života na rudé planetě. 
 
Zdroj: engadget.com 


reklama