reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mise SpaceX Crew-6 na ISS odložena na čtvrtek, NASA řekla i proč

1.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Mise SpaceX Crew-6 na ISS odložena na čtvrtek, NASA řekla i proč
V pondělí se měl konat šestý let Falconu 9 od SpaceX s lidskou posádkou na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS. Pár minut před startem ale byla mise zrušena a odložena na čtvrtek, ne-li později. Známe už i důvod odložení.
V pondělí 7:45 ráno našeho času měla odstartovat raketa Falcon 9 s vesmírnou lodí Dragon na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS. Lodě Dragon startovaly už 37krát a na ISS se podívaly 33krát, nicméně měla to být šestá mise Falconu 9 s Dragonem, která by na ISS dostala lidskou posádku. I proto měla název Crew-6. Tento konkrétní kus letěl např. v misích Demo-2, Crew-2 a Ax-1. Jen pár minut před startem byla ale mise odložena. Objevil se totiž problém s motory Merlin na prvním stupni, kdy nebylo možné potvrdit plnou zásobu triethylhliník-triethylboranu (TEA-TEB) používaného k zapálení prvního stupně.
 
SpaceX Falcon 9
ilustrační foto, autor: SpaceX, CC0, přes Wikimedia Commons
 
NASA a SpaceX tak misi odložily s obavami o bezpečnost posádky a začal se zjišťovat původ problému. SpaceX odčerpala palivo z rakety Falcon 9 a posádka nyní musí čekat na opětovné povolení k startu. Pokud se vše zdárně vyřeší a nenastane další problém, měla by raketa letět ve čtvrtek 2. března v 6:34. Záložní datum je pak pátek 3. března v 6:11 ráno našeho času. Posádka čtyř lidí (Stephen Bowen, Warren Hoburg, Andrej Fedjajev a Sultan Alneyadi) by měla na orbitě provést přes 200 vědeckých experimentů a technologických demonstrací.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama