reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vědci z MIT a Stanford University vyvinuli 3D CPU s vlastní RAM pamětí

8.7.2017, Milan Šurkala, aktualita
Vědci z MIT a Stanford University vyvinuli 3D CPU s vlastní RAM pamětí
Stanford University a MIT spolu vyvinuly nový 3D procesor, který kombinuje CPU i s pamětí RAM a má tak odstranit úzké hrdlo v podobě propojení těchto dvou částí. Využije i pokrokové uhlíkové nanotrubičky.
Dnešní počítače mají jeden nepříjemný problém v propojení CPU a paměti RAM, které jsou při mnohých výpočtech úzkým hrdlem celého systému. Vědci ze Stanford University a MIT přišli se způsobem, jak tento neduh odstranit. Prototyp nového čipu kombinuje 2D vrstvy grafenu do podoby nanotrubiček a rezistivní RAM (RRAM) buňky. Vrstvením tak vytváří 3D strukturu. RRAM je non-volatilní paměť, která pracuje na principu změny odporu pevného dielektrika a RAM paměť je vlastně přímo v procesoru.
 
MIT 3D čip
 
Prototyp obsahoval 2 miliony uhlíkových nanotrubiček a jeden milion RRAM buněk. Podobná architektura by nebyla možná s klasickými technologiemi využívající křemík, přičemž jedním z problémů je např. vysoká teplota při výrobě čipů. Budování další vrstvy by kvůli teplotám přes 1000 °C mohlo poškozovat spodní vrstvy. U nanotrubiček stačí jen zhruba okolo 200 °C. Výhodou nového řešení může být vedle vyšší rychlosti také znatelně vyšší energetická efektivnost.
 
Řešení se dá využít i k výrobě senzorů. Vědci např. na vrchní vrstvu umístili další milion senzorů na bázi uhlíkových trubiček, které byly schopny klasifikovat okolní plyny. Nepočítejme však, že by se podobné čipy mohly objevit v blízké době. Tomu brání problémy s výrobou jak uhlíkových nanotrubiček, tak i RRAM buněk v takovém množství, že by to mohlo stačit na dostatečně levnou a efektivní výrobu použitelných procesorů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama