reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mochibot, robot s 32 teleskopickými nohami

13.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Mochibot, robot s 32 teleskopickými nohami
V Japonsku vyvinuli nového robota se jménem Mochibot. Ten je zajímavý především svým tvarem a způsobem pohybu. Má totiž 32 teleskopických noh, které mu dovolují velmi snadno modifikovat směr pohybu.
Moderní roboti mohou využívat spoustu různých způsobů pohybu. Někteří se snaží simulovat člověka nebo nějaké zvíře, jiní zase jezdí. Vědci na Univerzitě v Tokiu a Univerzitě Keio však vyvinuli robota, který se zavedeným způsobům poněkud vymyká. Nese jméno Mochibot a má 32 teleskopických noh, které se zasouvají a vysouvají, čímž uvádí robota do pohybu. V tom směru, do kterého se chce pohnout, se nohy lehce zasunou, naopak na protější straně se nohy vysunou, čímž se robot uvede do otáčivého pohybu, jako by šlo o míč.
 
Mochibot
 
Díky tomuto je možné s robotem "snadno" kontrolovat směr, do kterého se má vydat a může jej měnit v podstatě okamžitě. Problém je však v tom, že algoritmus na řízení všech 32 noh ještě není úplně dokonalý a také rychlost robota je dost nízká, ostatně ani pohyb není ještě úplně přesný. Přesto dokáže docela rozumně držet smět a umí i následovat ručně nakreslenou trasu.
 
Robot váží 10 kilogramů i s bateriemi. Jeho rozměry mohou být v průměru od zhruba půl metru při plně zatažených nohách až po přibližně metr, když se teleskopické nohy vysunou do maxima. Výhodou je, že i když některé nohy přestanou fungovat, robot se může nadále pohybovat. Podle tvůrců se může snadno pohybovat po volných skalách i písku, byť u písku je otázkou, zda s ním nebudou mít teleskopické tyče problém. Pohyb robota si můžete prohlédnout na videu na YouTube.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama